Videospeler inladen...

Ook Belgische bedrijven getroffen door sancties tegen Iran: "Banken gaan geen betalingen meer aanvaarden"

Belgische bedrijven die naar Iran uitvoeren, zullen getroffen worden door de Amerikaanse sancties tegen dat land, die vandaag zijn ingegaan. Vooral omdat Europese banken geen Iraanse betalingen meer zullen aanvaarden. Dat zegt Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie in ons land.

Even terugspoelen: eerder dit jaar besloot de Amerikaanse president Donald Trump om de nucleaire deal met Iran eenzijdig op te blazen. Dankzij die deal, in 2015 nog beklonken onder president Obama, werden de economische sancties tegen Iran deels opgeheven. In ruil moest Iran stoppen met zijn nucleaire programma.

Trump beschouwt Iran als een misdadig en terroristisch regime en verwees de deal dus naar de prullenmand. Bedrijven kregen nog een aantal maanden de tijd om hun contracten af te werken, maar vanochtend om 6 uur werd een eerste pakket sancties tegen Iran van kracht. In principe betekent dat dat alleen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met Iran, maar de sancties hebben evengoed gevolgen voor de Europese en dus ook Belgische economie.

De banken kiezen eieren voor hun geld

Jef D'Hollander (Agoria)

"De meeste Europese banken zullen geen betalingen uit Iran meer aanvaarden", zegt Jef D'Hollander van Agoria. Dat komt vooral omdat Trump dreigt met "secundaire sancties". Europese banken die geen zetel hebben in de VS kunnen dus geen boetes krijgen, maar ze kunnen wel hun toegang tot Amerikaanse financiële systemen verliezen en dat kunnen de banken zich niet permitteren. "De banken zullen eieren voor hun geld kiezen. Ze zullen geen betalingen meer aanvaarden en onze bedrijven gaan niet leveren als ze niet betaald kunnen worden."

De impact voor Belgische bedrijven is wel beperkt. Vorig jaar heeft Vlaanderen voor 548 miljoen euro uitgevoerd naar Iran. Daarmee is Iran de 50e markt voor Vlaanderen, goed voor 0,17 procent van de jaarlijkse Vlaamse uitvoer. Vlaanderen is trouwens goed voor meer dan 90 procent van de Belgische uitvoer naar Iran.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen