AP2009

Ozon-informatiedrempel maandag nergens overschreden

De Europese ozon-informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht is maandag nergens overschreden. Dat blijkt uit de meetgegevens tot 20 uur op de website van de Gewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). De hoogste waarden werden in de loop van de avond opgetekend in Aarschot (177) en Berendrecht (174).

Ircel verwachtte voor maandag hoge ozonconcentraties, met mogelijk lokale overschrijdingen van de informatiedrempel in het noorden van het land, maar uiteindelijk bleven de ozonconcentraties overal onder die grens.

Dinsdag zullen de ozonconcentraties volgens Ircel nog verder toenemen, met vooral in het noordoosten van het land kans op overschrijdingen van de informatiedrempel. Er worden geen overschrijdingen van de alarmdrempel van 240 µg/m³ verwacht.

De combinatie van luchtvervuiling, tropisch warm en zonnig weer zorgt voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. Bij hoge ozonconcentraties worden mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen - aangeraden om tussen 12 uur en 22 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Zodra de alarmdrempel wordt overschreden, geldt die waarschuwing voor de hele bevolking.

Meest gelezen