Perenbomen met bacterievuur in berm gegooid

Langs een afgelegen weg in Sint-Truiden zijn perenbomen weggegooid die besmet zijn met bacterievuur. Besmette perenbomen moeten ter plaatse verbrand worden, of minstens afgedekt. En dat is met deze besmette bomen niet gebeurd.

Iedereen die een perenboom heeft die met bacterievuur besmet is, moet dat melden aan het federaal voedselagentschap. De besmette bomen moeten ter plaatse verbrand worden. Omdat dat bij deze droogte misschien geen goed idee is, kunnen ze ook afgedekt worden. Maar ze wegslepen en in een berm gooien is slecht voor de andere perentelers, omdat het bacterievuur zich dan kan verspreiden. 

Stadsdiensten gaan bomen correct verwijderen

"Het personeel van de stadsdiensten is ervoor opgeleid om de bomen correct te verwijderen," zegt schepen Hilde Vautmans, "en ze gaan dat vandaag dan ook doen." Er zal ook een klacht worden ingediend tegen onbekenden. Het is belangrijk dat bacterievuur zo veel mogelijk geweerd wordt. Want export naar bepaalde landen, zoals China, kan alleen maar als je streek bacterievrij is. Er zijn dit jaar in Sint-Truiden nog enkele meldingen geweest van bacterievuur, maar toen is alles correct verlopen.  

 

Meest gelezen