"Plots staarde iedereen me aan. Ja, die broek heeft mijn leven veranderd!"

40 jaar geleden zong en danste de hele wereld mee op de tonen van "You’re the one that I want", het nummer waarmee de preutse Sandy en 'bad boy' Danny op het einde van de bioscoopfilm "Grease" hun liefde aan elkaar bevestigden. Niet dat Sandy, rol van Olivia Newton-John, op dat moment nog een toonbeeld van kuisheid was, want ze had zich voor de gelegenheid in een erg nauwsluitende, zwarte spandex broek gewrongen. De uitdagende kledij gaf de wereldhit alvast nog een extra duwtje in de rug.

Dat gebeurde ook in Vlaanderen waar "You’re the one that I want" tijdens de zomer van 1978 de hitparade 9 weken domineerde. Uiteindelijk zou de single het ruim 5 maanden in de Ultratop volhouden en werd hij dat jaar de best verkochte single. Met de hulp dus van de veel besproken broek van de kuise Sandy Olson.

Olivia Newton-John: "Mijn meest favoriete filmmoment? Ongetwijfeld de verandering van 'Sandy 1' naar 'Sandy 2'. Plots mocht ik een heel ander karakter spelen en totaal andere kleren dragen. Toen ik dan die bewuste broek droeg en "You’re the one that I want" zong, kreeg ik heel andere reacties van de mannen op de opnameset." (The Telegraph, januari 2017)

"Ik herinner me nog goed dat ik samen met de kledingontwerper in de caravan waar alle kleren uitgestald hingen, stapte om de juiste outfit uit te kiezen. Het lederen jasje paste onmiddellijk perfect en zat me als gegoten. Ook de broek zat fantastisch, maar omdat die al gemaakt was in de jaren 50, was de rits kapot. Het gevolg was dat die broek, terwijl ik ze aanhad, vastgenaaid moest worden." (Modewebsite InStyle, mei 2018)

© The Hollywood Archive - creative.belgaimage.be

"Er werd gefilmd in de jaren 70, terwijl ik een broek droeg uit de jaren 50. Oud dus en stuk. Bijgevolg moesten naald en draad bovengehaald worden. Maar dat was niet evident, zo kan je je indenken. Iedere keer als ik naar het toilet moest, moesten ze eerst die draden los maken, om ze vervolgens terug vast te naaien." (People, januari 2018)

"Een week lang werd ik iedere ochtend in die broek genaaid. En geloof me maar, ik moest erg voorzichtig zijn met hetgeen ik at en dronk. Het was bijna ondraaglijk. Zo warm dat het ook was tijdens de opnames van die eindscène." (The Sun, september 2016)

"Toen ik voor het eerst op de opnameset verscheen in die kleren, kreeg ik heus wel reactie. Iedereen stopte om me aan te staren. Want het leek helemaal niet op hetgeen ik tot dan tijdens de opnames gedragen had." (InStyle)

"Die broek heeft mijn leven veranderd. Ik besef dat het een van de meest iconische filmoutfits ooit is. Ik werd almaar nagekeken toen ik ze droeg en dacht steeds weer: "Wat heb ik toch verkeerd gedaan?" Ook John (Travolta, nvdr) zei dat hij zich wel blij voelde bij het zien van mij in die broek." (60 Minutes, september 2016)

"Gelukkig mocht ik na de opnames die kleren behouden. Het jasje heb ik nu en dan nog wel gedragen, maar in de broek heb ik me niet meer gewaagd. Ik zou zelfs niet weten hoe ik er zou uitzien, mocht ik ze nog eens dragen." (InStyle)

"Nee, die broek doe ik nooit meer aan!" (CNN, april 2017)

"Uiteindelijk is het de bedoeling om die kleren te veilen voor mijn eigen 'Cancer Wellness & Research Center' in Melbourne (Newton-John kreeg in 1992 zelf de diagnose van borstkanker, nvdr). "Grease" heeft mijn leven veranderd en ik hoop dat ik hierdoor ook het leven van anderen kan veranderen." (InStyle)

40 jaar geleden dus op de hoogste plaats in onze hitparade:

Meest gelezen