Videospeler inladen...

Test-Aankoop: "Verzekeraars zouden nog mogen vragen of u rookt, maar niet meer of u last hebt van griep"

Consumentenorganisatie Test-Aankoop wil dat verzekeraars nauwkeuriger omgaan met de medische vragenlijst voor mensen die een huis willen kopen en daarvoor een schuld­saldo­verzekering moeten nemen. Zo'n verzekering garandeert de terugbetaling van een woonlening bij een overlijden, maar potentiële kopers moeten daarvoor wel een aantal medische vragen beantwoorden, op eer. Volgens Test-Aankoop is die vragenlijst te lang en een inbreuk op de privacy.

Vorig jaar daagde Test-Aankoop verzekeraars Belfius, Axa en AG voor de rechter omdat ze de medische vragen bij de schuld­saldo­verzekeringen van de maatschappijen te vaag vond en een inbreuk op de privacy.

Een rechter gaf Test-Aankoop gelijk. De vragen kunnen inderdaad in strijd zijn met de bescherming van de persoonlijke gegevens, luidde het oordeel. Volgens de rechter mogen de vragen niet vaag zijn en moeten ze in verhouding staan met het in te schatten risico, namelijk de kans dat de klant zal overlijden. Nog voor de uitspraak van de rechter hadden Axa, AG en Belfius hun vragenlijsten al aangepast.

De medische vragenlijst moet gaan over de actuele gezondheidstoestand

Simon November (Test-Aankoop)

Maar ondanks de positieve uitspraak gaat Test-Aankoop toch in beroep. "We hebben op een aantal punten inderdaad gelijk gekregen maar op een aantal andere punten ongelijk", zegt Simon November van Test-Aankoop. "Het feit dat er nog steeds open vragen gesteld mogen worden en vragen over genetische aandoeningen is volgens ons nog steeds een inbreuk op de privacy en op de wet op de verzekeringen." 

De consumentenorganisatie vindt dat het vonnis dus niet ver genoeg gaat. "Mensen open vragen stellen zoals "hebt u nog andere medische problemen gehad met als suggestie bijvoorbeeld griep of verkoudheid" is niet de bedoeling. Verzekeraars moeten concreet zijn en de vragen moeten in verhouding staan tot het doel dat moet bereikt worden en dat is het overlijdensrisico  inschatten."

"De medische vragenlijst moet bovendien ook gaan over de actuele gezondheidstoestand", voegt  November er nog toe. "Volgens de wet op de verzekeringen mogen de vragen dus niet gaan over een eventueel risico dat zich in de toekomst zou kunnen manifesteren op basis van een genetische aandoening."

Do's and dont's

Assuralia, de koepel van verzekeraars, heeft een modelvragenlijst op zijn website staan. Die lijst is niet bindend. Verzekeraars kunnen dus dingen aanpassen of toevoegen. Hun uiteindelijke medische vragenlijst moet wel worden goedgekeurd door het Opvolgingsbureau, dat is een comité waarin zowel mensen uit de sector zitten als vertegenwoordigers van de consument. Bij het Opvolgingsbureau horen we wel dat na goedkeuring de lijst bij de verzekeraar nog kan wijzigen.

Maar aan welke regels moeten verzekeraars zich houden? Een blik op de wetgeving leert ons het volgende:

  • Vragen moeten nauwkeurig zijn en ze moeten een hoger gezondheidsrisico kunnen aantonen (bijvoorbeeld: rookt u?)
  • Vragen moeten slaan op de huidige gezondheidstoestand van de patiënt
  • Vragen mogen niet gaan over de genetische achtergrond van de patiënt
  • Vragen mogen niet vaag zijn en ze moeten in verhouding zijn met het in te schatten risico
  • Vragen mogen niet verwijzen naar privéaspecten, zoals seksualiteit, hobby's of beroep
  • Bij een weigering moet de verzekerde schriftelijk op de hoogte worden gebracht
  • Alleen de adviserende arts van de verzekeraar mag de vragenlijst behandelen/te zien krijgen

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen