(c) Paul van Riel / Hollandse Hoogte

VN-Veiligheidsraad vergemakkelijkt humanitaire hulp voor Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag nieuwe richtlijnen goedgekeurd die humanitaire hulp uitsluit van de sancties tegen Noord-Korea. De tekst werd voorgedragen door de Verenigde Staten.

In Noord-Korea zijn volgens de VN naar schatting 10 miljoen mensen, zowat de helft van de bevolking, ondervoed. Vorig jaar meldde de internationale organisatie bovendien een daling van de voedselproductie in het land.

De resoluties van de VN stellen al dat de sancties de humanitaire hulp niet mogen verhinderen, maar ngo's vinden dat de handelsembargo's en de strenge bankmaatregelen toch grote bureaucratische obstakels vormen. Die vertragen de humanitaire hulp onnodig, waardoor er niet genoeg levensmiddelen beschikbaar zijn in het land.

Afgelopen maand stelden de VS voor om nieuwe richtlijnen uit te schrijven om de toegang tot Noord-Korea voor ngo's en agentschappen van de VN te vergemakkelijken. Na weken van onderhandelen, gingen de maatregelen maandag uiteindelijk van kracht.

Meest gelezen