Paul Manafort tijdens de Republikeinse conventie tussen Donald Trump en diens dochter Ivanka.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Worden de Russische links van Paul Manafort de achilleshiel van VS-president Donald Trump?

De voormalige campagnechef van Trump Paul Manafort staat in de VS terecht wegens fiscale fraude. De feiten dateren uit de periode voor hij voor Trump werkte, maar toch kan een veroordeling van Manafort de Amerikaanse president in nauwe schoentjes brengen.

De 69-jarige Manafort moet zich in de VS verantwoorden voor ontduiking van belastingen, het witwassen van geld en omdat hij voor buitenlandse staatshoofden gewerkt heeft zonder dat in Amerika te melden, zoals wettelijk verplicht is. Geen enkele van die feiten heeft te maken met de kiescampagne van Donald Trump, maar toch was Manafort een van de eersten die aangeklaagd werden door Robert Mueller, de speciale onderzoeker naar Russische inmenging in de verkiezingen in de VS in 2016.

Paul Manafort heeft een lange carrière uitgebouwd als consultant, lobbyist en politiek strateeg en niet zonder succes. Hij werkte onder meer voor de campagnes van de voormalige Republikeinse presidenten Gerald Ford en Ronald Reagan en bouwde toen goede contacten uit in Washington.

Die contacten ging hij dan verzilveren (dat kunt u letterlijk nemen) in lobbywerk voor buitenlandse leiders die in de VS gunsten kregen. Onder meer de Zaïrese ex-dictator Mobutu Sese Seko, diens Filipijnse collega Ferdinand Marcos en Jonas Savimbi, leider van de Angolese rebellenbeweging Unita, kregen de rode loper uitgerold in het Witte Huis.

De Oekraïense ex-president Janoekovitsj kon het erg goed vinden met zijn Russische collega Poetin.

Via Oekraïne naar het Kremlin...

Dat ging dan nog om figuren in de categorie "our son of a bitch", maar in 2005 streek Manafort neer in Oekraïne. Hij ging er werken voor Viktor Janoekovitsj, die net door de prowesterse "Oranje Revolutie" van de macht verdreven was. De partij van Janoekovitsj zat toen in zak en as en zocht contact met de Russische machthebber Vladimir Poetin. Manafort stroomlijnde het imago van de partij en van Janoekovitsj en dat wierp vruchten af toen die in 2010 tot president werd verkozen.

Die vruchten bestonden uit tientallen miljoenen dollars die Manafort via spookbedrijven op de Kaaimaneilanden in de Caraïben zou overbrengen naar de VS, waarbij de Amerikaanse fiscus om de tuin geleid werd. Tegelijk had Manafort in de Caraïben een investeringsmaatschappij samen met de invloedrijke Russische oligarch Oleg Deripaska, die ook erg nauwe banden heeft met president Poetin en het Kremlin.

De nieuwe pro-Europese revolutie die in 2014 Janoekovitsj op de vlucht naar Rusland dreef, deed die melkkoe evenwel opdrogen. Manafort -die er een erg luxueuze levensstijl op na houdt- kwam plots in financiële problemen en moest gaan liegen tegen banken in de VS om nog leningen te krijgen. Ook daarvoor staat hij nu terecht.

De omwenteling van 2014 in Oekraïne sneed de toevoer van geld naar Paul Manafort af.

En zo naar de campagne van Trump

Begin 2016 begon Manafort gratis te werken voor de campagne van Donald Trump en hij werd even zelfs campagnechef. Ontslag volgde echter snel nadat geheime Oekraïense documenten waren uitgelekt waaruit bleek dat Manafort betalingen had gekregen van Janoekovitsj en Deripaska.

Manafort werd meteen vervelende ballast voor Trump, die links naar Rusland kan missen als kiespijn. Wel dreigt de flamboyante consultant nu lange tijd in de cel te verdwijnen, tenzij -en daar hopen de onderzoekers van Mueller natuurlijk op- dat hij in ruil voor strafvermindering details over banden van Trump met Rusland of pro-Russische entiteiten zou prijsgeven.

President Trump kan Manafort in theorie genade verlenen, maar dat zou neerkomen op een bekentenis dat er Russische inmenging in het Witte Huis is en zou leiden tot een politieke orkaan in Washington en mogelijk tot de afzetting van de president. Want Trump mag van zijn harde kern aanhangers zowat alles, maar "collaboratie met Rusland" of verraad zou ook voor hen de veer breken.

Meest gelezen