AFP or licensors

Arbeidsmigranten in Italië leggen het werk neer na dodelijke verkeersongevallen

Een stoet van rode petten trekt door de velden van het Zuid-Italiaanse Foggia. Arbeidsmigranten, vooral uit Sub-Sahara-Afrika, willen zo aandacht vragen voor hun erbarmelijke werkomstandigheden en voor de twee recente verkeersongevallen waarbij zestien arbeiders om het leven kwamen.

Elke ochtend en elke avond worden in Italië duizenden arbeidsmigranten van en naar hun werk op het veld gebracht. Daar werken ze, vaak als tomatenplukkers, in trieste omstandigheden voor slechts een euro per 100 kilo tomaten. De meeste van hen hebben legale papieren, maar worden vaak te weinig betaald en gedwongen om in sloppenwijken te wonen.

Tijdens het vervoer van en naar het veld liep het de afgelopen week twee maal mis in de Italiaanse provincie Puglia. Twee keer botste een vrachtwagen die tomaten vervoerde op een vrachtwagen die de arbeidsmigranten aanbracht. Zaterdag resulteerde dat in vier doden, maandag waren het er twaalf. (lees verder onder de foto)

Een arbeidsmigrant met rode pet en tomaten tijdens het protest
AFP or licensors

De tomatenplukkers pikken de volgens hen criminele omstandigheden waarin ze werken niet langer en houden een protest in Foggia. "We zijn geen slaven", roept de menigte. De woordvoerder van de groep vertelt dat er geen werk voor hen is in Italië en dat weten de werkgevers. Daarom maken ze misbruik van hen.

Vakbonden vragen al langer voor een veilig transportsysteem om de arbeiders van en naar hun werk te brengen. De gouverneur van Puglia, Michele Emiliano, nam deel aan het protest en liet in een tweet weten dat de stakers vochten voor "de waardigheid van hun werk".

Meest gelezen