Onafhankelijk onderzoek: effectief aanval met drones op parade nabij Venezolaanse leider Maduro

De twee explosies tijdens een publieke toespraak van Nicolas Maduro begin augustus zouden toch het gevolg zijn van twee onbemande vliegtuigjes. Dat blijkt uit een onderzoek van het bekende online onderzoekscollectief Bellingcat. Dat heeft video's onderzocht die gemaakt zijn tijdens en na het incident.

Op 4 augustus hield de Venezolaanse president Nicolas Maduro een toespraak tijdens een militaire parade in de hoofdstad Caracas. Die speech werd echter onderbroken door twee explosies. De brandweer sprak eerst over een gasontploffing in de buurt, maar Maduro zelf had het over een complot door de oppositie met steun van Colombia en de Verenigde Staten.

Het onderzoekscollectief Bellingcat heeft nu video's onderzocht die kort voor, tijdens en na het incident gemaakt zijn en op het internet gepubliceerd werden. Bellingcat wordt als erg betrouwbaar beschouwd en heeft eerder ook al de Russische betrokkenheid aangetoond bij het neerschieten van het Maleisische vliegtuig MH17 boven Oekraïne.

Uit het "open source"-materiaal van Bellingcat blijkt nu dat er beelden zijn van zeker twee drones, waarschijnlijk uitgerust met explosieven. Een ervan zou ontploft zijn in de buurt van de parade. De andere zou neergestort zijn en tegen een gebouw geëxplodeerd zijn.

Of het om een echte aanslag gaat, is niet duidelijk. Wel toonde het incident de kwetsbaarheid van Maduro aan die samen met zijn entourage verward en bang leek, terwijl de soldaten op straat zich in allerijl uit de voeten maakten.

Bellingcat wijst geen schuldigen aan

De onderzoekers lijken de stelling van het links-populistische regime van Maduro te onderschrijven dat er een drone-aanval geweest is. Bellingcat wil zich evenwel niet uitspreken over de verantwoordelijkheid daarvan.

Via het internet heeft de ondergrondse oppositiegroep "Soldados de Franelas" (T-shirt-soldaten) de aanval vrij precies omschreven, zonder evenwel de verantwoordelijkheid op te eisen.  Het is daarom niet uitgesloten dat die groep de actie naar zich toetrekt zonder er direct betrokken bij te zijn.

Bellingcat wil niet verder speculieren, maar het incident toont wel aan hoe ver de crisis in Venezuela geëscaleerd is nu hyperinflatie de economie zo goed als lamlegt. Als de spanningen blijven oplopen, zijn ook barsten in het regime niet uitgesloten, terwijl dat zich graag als een monoliet voorstelt.

Meest gelezen