Videospeler inladen...

Betalen met de kaart voortaan gratis: 5 vragen en 5 antwoorden

Vanaf morgen mogen handelaars geen kosten meer aanrekenen wanneer een klant betaalt met een betaalkaart. Dat is het gevolg van de omzetting van een Europese richtlijn in een wet. Dat betekent wel niet dat u voortaan ook overal met de kaart zult kunnen betalen. We beantwoorden de meest prangende vragen.

Het is al langer een frustratie van menig consument: u wilt een kleine aankoop betalen met uw bankkaart, en prompt maakt de winkelier er u attent op dat er dan 10 cent wordt bijgeteld. "Die betaalterminal kost geld, meneer."

Dat mag dus vanaf morgen niet meer. Een handelaar (of wie dan ook) mag bij een elektronische betaling geen kosten meer aanrekenen. Er is wel een addertje onder het gras, want een handelaar mag wel bij betalingen onder een bepaald bedrag een elektronische betaling weigeren. Wat mag er straks wel en niet? Een paar verduidelijkingen.

1. Voor welke betalingen geldt de nieuwe regel?

Simpel: in België mogen handelaars voor geen enkel betaalinstrument extra kosten aanrekenen. Het verbod geldt dus voor Bancontact, kredietkaarten, domiciliëringen en overschrijvingen, online en offline.

2. Mag een handelaar een betaling met de kaart weigeren?

De handelaar mag een elektronische betaling weigeren. Hij kan er bijvoorbeeld voor kiezen om geen betalingen met de kaart toe te laten onder 10 euro. Voorwaarde is wel dat dat duidelijk te zien moet zijn in de winkel.

Omgekeerd kan een handelaar een korting geven voor een betaling met een betaalkaart om elektronisch betalen aan te moedigen.

3. Betekent dat dan niet dat we voor kleine bedragen minder met de kaart zullen kunnen betalen?

Vandaag kunnen we op veel plaatsen wel een klein bedrag met de kaart betalen, maar mits een toeslag. Die toeslag mag morgen niet meer. Het gevaar is dus dat we die kleine aankopen voortaan vaker cash zullen moeten betalen.

Volgens een enquête van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen zou dat meevallen. 5 procent van de ondervraagde handelaars die nog een toeslag aanrekenen, zou voor kleine bedragen overschakelen op cash en 4 procent van hen zou een ondergrens vastleggen voor zulke kleine betalingen. In de grote meerderheid van de gevallen zult u dus die kleine bedragen gewoon met de kaart kunnen betalen.

Een eigenaar van een tweedehandswinkel in Machelen lijkt ons dat te bevestigen. "Mensen hebben geen cash meer op zak. Als ik dan voor kleine bedragen een betaling met de kaart weiger, blijft het product op de toonbank staan en dan daalt mijn omzet sowieso."

4. Mag een handelaar een cashbetaling weigeren?

Nee, cash is een legitiem betaalmiddel en mag nooit geweigerd worden. Er is wel een uitzondering. Het bedrag van de aankoop moet in verhouding zijn tot het betaalmiddel. Om die reden mag een handelaar een briefje van 200 of 500 weigeren, wanneer u er een pakje kauwgom mee wilt betalen. Ook de vrees voor namaak kan een argument zijn om zulke biljetten te weigeren. Een klant mag wel maar 3.000 euro in cash betalen.

5. Wat als een handelaar mij toch nog kosten aanrekent?

Als een winkelier toch nog extra kosten aanrekent voor een elektronische betaling, kan je de handelaar daarop aanspreken. Als hij of zij voet bij stuk houdt, kan je een melding maken bij het meldpunt van de federale overheid.

De Economische Inspectie kan dan controles uitvoeren. Aanvankelijk zal de overheid vooral sensibiliseren, maar hardleerse handelaars riskeren boetes tussen 2.000 en 800.000 euro.

(Bron: Overheidsdienst Economie)

Meest gelezen