Nieuwe onweerszone trekt over ons land, KMI waarschuwt met code oranje

Vandaag trekt opnieuw een hevig onweer over het land. Het KMI waarschuwt voor rukwinden, veel regenval en mogelijk zelfs hagel. In de provincie Luxemburg is het onweer al begonnen, zegt onze weerman Frank Deboosere. In de loop van de dag is er overal in ons land kans op hevige onweersbuien. Het KMI waarschuwt met code oranje, hun neerslagradar kan u hier bekijken.  Het meest recente weerbericht vindt u op onze weerpagina.

Vandaag wordt niet meteen de mooiste dag van deze zomer. Vanochtend wordt het wolkendek geleidelijk dikker en breiden regen en buien zich geleidelijk verder uit vanaf de Franse grens. Hier en daar ontstaan er onweerscellen die gepaard kunnen gaan met hagel en overvloedige neerslag. De wind waait eerst zwak tot matig uit noordelijke richtingen in het westen en uit zuid tot zuidwest in het oosten. Na de middag wakkert de wind aan en hij zou in sommige streken zelfs tijdelijk krachtig of zeer krachtig kunnen worden. We moeten dan rekening houden met zeer zware windstoten. De maxima liggen tussen 20 graden aan zee en 25 of 26 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen.

Vanavond trekken de hevige regenval en felle onweders weg richting Nederland. In de nacht wordt het overwegend droog en volgen er steeds bredere opklaringen vanuit het zuiden, al kan er nog een lokale bui vallen. De minima liggen tussen 10 en 15 graden bij een wind die matig wordt uit zuidwest.

(lees verder onder de tweet)

Maatregelen voor Brusselse parken

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kondigt maatregelen aan in zijn parken. De gewestelijke parken en bossen gaan dicht vanaf 12 uur. Morgenochtend gaan ze opnieuw open. De parkeerterreinen van het Zoniënwoud die zich op het grondgebied van het gewest bevinden, zijn gisteren om 22 uur al dichtgegaan. Ook die gaan morgenochtend weer open.

Wat betekenen die kleurencodes voor onweer?

Code groen betekent dat er geen significante problemen verwacht worden ten gevolge van onweer.

Code geel betekent dat er plaatselijk kans is op onweer met intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die lokaal overlast of schade kunnen veroorzaken.

Code oranje -zoals vandaag van kracht is- betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het verkeer.

Code rood betekent dat er grote kans is op hevig onweer met waarschijnlijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Blijf in de mate van het mogelijke binnen.

Wordt het de volgende dagen beter?

Morgen begint zonnig maar het wordt snel gedeeltelijk bewolkt. Het blijft meestal droog al is er, met name in het noordwesten van het land, kans op enkele buien. 's Avonds kunnen er ook elders in het land buien vallen. Het wordt fris met maxima van 18 tot 23 graden bij een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind.

Zaterdag zijn er 's ochtends nog hier en daar brede opklaringen maar drijven er wolkenvelden binnen vanuit het westen. Op een plaatselijk buitje na blijft het droog. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden. Zondag wordt het zonniger met enkele sluierwolken. In de namiddag ontstaan er wat stapelwolkjes. Het wordt ook warmer met maxima van 23 tot 29 graden. Begin volgende week wordt het licht wisselvallig.

Bekijk Frank Deboosere in "Het journaal" gisteren

Videospeler inladen...

Meest gelezen