Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Drie voetballertjes en hun trainer die bevrijd werden uit een grot, hebben Thaise nationaliteit gekregen

Het grottenavontuur in het noorden van Thailand heeft voor vier leden van de voetbalploeg dan toch iets opgeleverd. Drie jongens en hun trainer die officieel stateloos waren, hebben nu de Thaise nationaliteit gekregen.

De drie jongens en de trainer kregen hun identeitspapieren overhandigd tijdens een ceremonie in een overheidsgebouw in Mae Sai, een plaats in de buurt van de grot waar ze onlangs wekenlang opgesloten zaten.

Kort nadat ze door duikers uit de grot gered werden, bleek dat drie van de jongens en de jonge trainer stateloos waren. Met andere woorden: ze hadden geen enkele nationaliteit en dat houdt een forse beperking van hun rechten in. De publieke opinie in Thailand heeft erg meegeleefd met hun avontuur en eiste op sociale media dat de jongeren de nationaliteit zouden krijgen.

Dat is dus gebeurd, maar volgens de Verenigde Naties wonen er in Thailand in totaal meer dan 438.000 van die statelozen of apatriden. Het gaat dan vaak om mensen van etnische minderheden zoals Shan, Akha, Lisu en andere volkeren in het grensgebied met Myanmar (Birma) en Laos in het noorden. Soms gaat het om mensen uit de buurlanden, soms ook uit Thailand die nooit officieel geregistreerd zijn. De voorbije jaren zijn wel enkele tienduizenden van die mensen geregulariseerd.

Statelozen moeten heel wat rechten van mensen met de nationaliteit missen. Zo kunnen ze moeilijker aan gezondheidzorg geraken of hebben ze niet de kansen om hun kinderen te laten studeren. Ze zijn ook erg beperkt in hun bewegingsvrijheid.

Meest gelezen