Ex-N-VA'ers stampen nieuw project "Herentals-Anders!" (HA!) uit de grond

In Herentals is dinsdag met "Herentals-Anders!", kortweg HA!, een nieuw politiek project boven de doopvont gehouden. Onder de initiatiefnemers zijn verschillende voormalige leden en mandatarissen van N-VA. Ze zeggen voor een beleid te willen gaan dat volledig vanuit ideeën van de burger vertrekt, met het stadsbestuur vooral als moderator en beheerder van de financiële middelen.

De oprichting van HA! is het voorlopige sluitstuk van de soap waarin de Herentalse N-VA de voorbije maanden beland was. De lijstvorming onder leiding van Kamerlid Yoleen Van Camp, verhuisd vanuit Kasterlee, leidde tot heel wat onbegrip bij verschillende ervaren verkozenen en een kwetsende boodschap op sociale media die al dan niet door Van Camp werd geschreven - zelf ontkent ze dat met klem - was de druppel. Onder meer fractievoorzitter Kathleen Laverge en de eerder als derde op de toekomstige N-VA-lijst voorgestelde onderneemster Dominique Bellens stapten onlangs op of werden opzijgeschoven en staan nu aan de wieg van HA!.

Laverge wilde dinsdag niet meer terugkomen op het conflict bij N-VA en stelt alleen nog vooruit te kijken. "We gaan volop voor verbinding en een oplossingsgericht beleid met de burger als bron daarvan", zegt ze. "De burger kan nu pas meepraten over een project als de beslissing eigenlijk al gevallen is. Wij willen hem een echt forum bieden." HA! ziet mogelijkheden in een digitaal platform en door experts gemodereerde debatten. Wie de HA!-lijst trekt, is nog niet bekend en is volgens Laverge ook "niet zo belangrijk".

Meest gelezen