Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-premier Najib Razak wordt in Maleisië vervolgd voor grootscheeps corruptie­schandaal

In Maleisië komt er een rechtszaak tegen de voormalige premier Najib Razak. Die zegt onschuldig te zijn aan de vier aanklachten wegens corruptie en machtsmisbruik die hem ten laste worden gelegd. Najib verloor eerder dit jaar verrassend de verkiezingen.

Het agentschap dat zich bezighoudt met de strijd tegen corruptie heeft drie aanklachten wegens het witwassen van geld ingediend tegen Najib. Daarnaast is er een aanklacht wegens machtsmisbruik. Najib heeft vanochtend alle schuld ontkend in een rechtbank in de hoofdstad Kuala Lumpur en is daarna onder borgtocht vrijgelaten.

Eén van de klachten slaat op ongeveer 10 miljoen dollar die eerder door het bedrijf SRC waren gestort op een persoonlijke bankrekening van Najib. SRC is een vroeger filiaal van het staatsinvesteringsfonds 1MDB dat door Najib was opgericht. Najib ontkent niet dat het geld op zijn rekening stond en zegt dat dat afkomstig was van een lid van de koninklijke familie van Saudi-Arabië en dat het geld intussen teruggestort is. Waarom Najib zo veel geld kreeg van de Saudi's is niet duidelijk.

Het corruptieschandaal rond het 1MDB-fonds heeft een politieke aardverschuiving veroorzaakt in Maleisië

Die uitleg werd door een rechter aanvaard toen Najib nog de almachtige premier van Maleisië was. Eerder dit jaar heeft hij echter verrassend de verkiezingen verloren en de nieuwe premier Mahathir bin Mohammed heeft de zaak tegen Najib heropend.

Het schandaal rond 1MDB heeft een politieke aardverschuiving veroorzaakt in het Zuidoost-Aziatische land. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1957 is de UMNO-partij van Najib (en vroeger ook Mahathir) van de macht verdreven. Het gaat om een enorm schandaal waarbij tientallen miljarden dollars verdwenen zijn. Onder meer ook Singapore, de Verenigde Staten en Zwitserland zijn juridische onderzoeken gestart naar 1MDB. Indonesië heeft onlangs een luxejacht van een Maleisische financier in beslag genomen en overgedragen aan de Maleisische overheid. Dat jacht zou betaald zijn met geld van het 1MDB-fonds.

1 Malaysia Development Berhad (1MDB) werd in 2009 opgericht door de regering van toenmalig premier Najib Razak. Het fonds van 11 miljard dollar moest via investeringen in strategische belangen de hoofdstad Kuala Lumpur uitbouwen tot een financiële "hub" in Zuidoost-Azië. In 2015 kon 1MDB evenwel de banken en obligatiehouders niet terugbetalen en sindsdien lopen er onderzoeken tegen toplui van het fonds voor corruptie en persoonlijke verrijking.

Meest gelezen