Feestelijk onthaal voor foorkramers in Turnhout

Het is uitgegroeid tot een jaarlijkse evenement: de blijde intrede van de foorkramers in het centrum van Turnhout. Om klokslag acht uur gisteravond reden de vrachtwagens luid toeterend de Grote Markt op.

Opnieuw stonden vele duizenden mensen de foorkramers op te wachten, of ze sloegen het gebeuren gade van op één van de vele terrasjes op de Grote Markt. Enkele bandjes trakteerden de aanwezigen ook op feestelijke deuntjes. Turnhout is de enige stad in België - en bij uitbreiding in Europa wellicht - waar de foorkramers op zo'n feestelijke manier worden onthaald.

Nederland

Voor veel inwoners is dit meteen de start van een feestelijke periode, want de augustusfoor lokt traditiegetrouw veel volk naar de binnenstad. Maar het evenement trok gisteravond niet alleen de aandacht van inwoners van Turnhout zelf. "Mijn vriendin is van Turnhout, ikzelf kom uit Nederland", zei een toeschouwer. "Ze zei je 'mot' een keer meekomen, want het is een heel spektakel. En ik heb nog nooit zoiets gezien. In Nederland hebben we ook veel grote kermissen, vooral Tilburg dan. Maar dit is wel een heel uniek evenement."

De augustusfoor in Turnhout opent vrijdagavond. In totaal staan er tot 23 augustus zo'n 75 attracties, op de Grote Markt, Zegeplein en Warandeplein.

 

Meest gelezen