Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Verwijderd van Facebook, YouTube, Spotify, Apple en Twitter: wie is Alex Jones? 

Socialemediaplatformen hebben de betwijfelbare uitspraken en nieuwsartikelen van de Amerikaan Alex Jones en zijn mediabedrijf InfoWars verwijderd. Wie is de man en waarom veroorzaakt hij zoveel ophef? Een portret.

"De Amerikaanse regering zit achter de aanslagen van 9/11, vaccinaties veroorzaken autisme en de toestroom aan migranten zorgt voor een blanke genocide in westerse landen." Dat zijn slechts enkele van de beweringen die Alex Jones regelmatig via verschillende kanalen op het internet verspreidt. Amerikaanse nieuwsmedia noemen hem daarom "Amerika's meest toonaangevende complotdenker", een titel die hij met trots draagt. 

Alex Jones begon zijn beruchte mediacarrière op televisie en radio in Austin. Daar verkondigde hij in 1996 dat de Amerikaanse regering achter de bomaanslagen in Oklahoma zat, waarbij in 1995 168 mensen het leven lieten. Dat complot goot hij ook in een film getiteld "America destroyed by design" ("Amerika vernield volgens een plan"). In 1999 werd hij ontslagen door het radiostation waarvoor hij werkte en zette hij zijn strijd voort online.

Zo startte hij dat jaar de "nieuwssite" InfoWars, een plaats voor al zijn complottheorieën die uitgroeide tot een fenomeen. Maandelijks bezoeken ongeveer 10 miljoen mensen de site waardoor het vele traditionele nieuwssites achter zich laat. Dochterwebsites en verschillende podcasts volgden om de ideeën van Alex Jones nog meer in de kijker te zetten. Ook verkocht hij online tandpasta, dieetsupplementen en kogelvrije vesten voor mensen die geloofden dat het einde der tijden nabij was.

Accounts een voor een verwijderd

Op 24 juli 2018 haalde YouTube vier video's van InfoWars van de site wegens "het zaaien van haat". Later verwijderde het videoplatform Alex Jones volledig omdat hij toch in video's bleef verschijnen ondanks een ban van 90 dagen. Ook Facebook volgde door het weghalen van verschillende pagina's van de man omdat ze "geweld verheerlijkten en mensonterende taal gebruikten tegen transgenders, moslims en migranten". Apple en Spotify verwijderden afleveringen of volledige podcasts van hun platformen.

Mensen riepen Jack Dorsey, medeoprichter en CEO van Twitter, op om Alex Jones eveneens van zijn socialemediasite te halen. Dorsey weigerde dat eerst omdat Jones volgens hem de regels van Twitter niet schond: "We weten dat het voor velen moeilijk is, maar de reden is simpel: hij schendt onze regels niet. We berechten hem als hij ze wel schendt. En we blijven een gezonde omgeving voor debat promoten door ervoor te zorgen dat tweets niet kunstmatig versterkt worden." Maar de sociale netwerksite komt nu op die beslissing terug nadat andere Twitteraars berichten van Jones hadden gerapporteerd.

Gerechtelijke gevolgen

Alex Jones wordt momenteel voor de rechter gedaagd door de ouders van drie kinderen die gedood zijn tijdens de schietpartij in de Amerikaanse Sandy Hook-school in 2012. Op die dag schoot een jongeman 26 mensen dood in die school. Het ging om 20 kinderen van jonger dan zeven en zes volwassenen. InfoWars beweert al langer dat de schietpartij opgezet spel zou zijn en dat de Amerikaanse regering en de antiwapenlobby achter de feiten zouden zitten. Ook beschuldigt Jones de slachtoffers en ouders ervan acteurs te zijn. De aanklagers vragen een schadevergoeding van minstens een miljoen dollar (860.000 euro).

Eerder moest Jones zich op rechterlijk bevel al twee keer excuseren voor zijn uitspraken. Hij moest zich verontschuldigen tegenover de eigenaar van de pizzazaak die volgens hem een front zou zijn voor het kinderhandelnetwerk van Hillary Clinton, en tegenover de eigenaar van een yoghurtfabriek die migranten tewerkstelde, maar volgens hem eveneens in kinderen handelde en tuberculose verspreidde.

De ex-vrouw van Alex Jones protesteert tegen de verklaringen van haar voormalige echtgenoot in de Sandy Hook-zaak
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen