Videospeler inladen...

Iraanse oppositiepartij na verijdelde aanslag: "Aanslag werd georganiseerd door Iraans regime"

De Iraanse oppositiepartij, die eind juni het doelwit was van een verijdelde aanslag in Parijs, zegt dat het Iraanse regime zijn goedkeuring heeft gegeven voor die aanslag. Een Belgisch koppel van Iraanse origine wilde toen een bom laten ontploffen op een meeting van de partij, maar de twee konden op tijd onderschept worden in ons land. "Er zijn veel redenen om aan te nemen dat deze aanslag georganiseerd werd door het regime."

Eind juni wilde een Belgisch koppel van Iraanse origine een bom laten ontploffen in Frankrijk tijdens een meeting van de Iraanse oppositiepartij MEK (Iraanse Volksmoedjahedien), waar zo'n 25.000 mensen aanwezig waren. Maar de twee konden op tijd onderschept worden. In hun wagen vond de politie 500 gram TATP-springstof en een ontstekings­mechanisme voor een bom. In het onderzoek werd ook een verdachte in Frankrijk opgepakt, die is intussen overgeleverd aan ons land. En in Duitsland werd ook een Iraanse diplomaat opgepakt. Hij zou de contactpersoon geweest zijn voor het Belgische koppel.

"Veel redenen om aan te nemen dat aanslag georganiseerd werd door regime"

Het onderzoek moet nog uitwijzen of het Iraanse regime betrokken is bij de aanslag, maar voor de oppositiepartij staat dat vast. Op een persconferentie vertelde de partij dat de Iraanse leider Ali Khamenei goedkeuring gegeven heeft voor de verijdelde aanslag. 

"Er zijn veel redenen om aan te nemen dat deze aanslag georganiseerd was door het regime", vertelt Mohammed Mohaddessin, woordvoerder van de Nationale Raad voor het Verzet in Iran. Vooral de opgepakte diplomaat speelt volgens hem een sleutelrol. "De achtergrond van de diplomaat is heel duidelijk. Hij was betrokken bij terroristische activiteiten van het regime. En het Iraanse regime pleegt sinds 18 maanden opnieuw aanslagen in het buitenland." Mohaddessin vraagt nu dat Europa sancties neemt tegen Iran. Of het land effectief iets te maken had met de poging, zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Intussen al zes mensen en één organisatie burgerlijke partij

Intussen hebben zes mensen en één organisatie zich al burgerlijke partij gesteld. Onder de zes ook Ingrid Betancourt. Rik Vanreusel, de advocaat de burgerlijke partijen, benadrukt dat het hoofddoel van zijn cliënten is om de waarheid te achterhalen. "Met de burgerlijke partijstelling krijgen ze ook rechten, kunnen ze hun steentje bijdraden aan het onderzoek." Hij verwacht wel dat er zich nog meer mensen burgerlijke partij zullen stellen. 

Meest gelezen