Vrouwelijke studenten komen in een tempel in Tokio goede examens afsmeken.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Japanse universiteit verontschuldigt zich voor geknoei met examen­resultaten van vrouwelijke artsen

De directie van de Tokyo Medical University geeft toe dat er jarenlang geknoeid is met de toegangsexamens om het aantal vrouwelijke artsen te beperken. De top van de instelling heeft zich daar nu persoonlijk voor verontschuldigd.

De twee toplui van de universiteit hebben zich tijdens een persconferentie met een traditonele diepe buiging verontschuldigd voor de wantoestanden. Dit had nooit mogen gebeuren en zal in de toekomst ook niet meer gebeuren, luidde het. De instelling wil ook vrouwen die op die manier niet toegelaten zijn, de kans geven om alsnog aan de studie geneeskunde te beginnen.

Het schandaal is enkele dagen geleden uitgebroken na een intern onderzoek naar andere feiten. Toen kwam aan het licht dat zeker sinds 2006 en mogelijk ook eerder de cijfers van vrouwen bij het toegangsexamen steevast naar beneden gehaald werden. Op die manier werden die vrouwen niet toegelaten om te gaan studeren aan die universiteit en werd het aantal vrouwelijke artsen beperkt. Volgens Japanse media vond de universiteit "dat vrouwen wellicht toch zouden stoppen met werken als ze kinderen kregen".

Bijna de helft van de Japanse vrouwen is hooggeschoold en dat is een van de hoogste scores te wereld. Toch botsen die nadien erg vaak op discriminatie op de arbeidsmarkt en zeker als het over promoties gaat. In Japan is 30% van de artsen een vrouw en dat cijfer is de voorbije twintig jaar niet gestegen.

Overigens kwam het schandaal aan het licht tijdens een onderzoek naar andere wantoestanden aan dezelfde universiteit. Daaruit blijkt dat de zonen van een aantal toplui juist hogere punten kregen dan ze hadden moeten krijgen.

Meest gelezen