"Jammer genoeg halen enkel extreme gevallen van gaybashing nog media omdat er gewenning optreedt" 

Incidenten zoals dat in Gent eerder deze week waarbij een homokoppel zwaar toegetakeld werd, wijzen erop dat er in onze maatschappij nog steeds heel veel werk aan de winkel is. Dat zegt Jonas Roelens, die aan de UGent onderzoek doet naar de evolutie van homoseksualiteit in de middeleeuwen. 

Het koppel uit Gent werd al maandenlang getreiterd door hun buren en maandagavond kwam het ook tot fysieke agressie. "Dergelijk nieuws is altijd schrikken", zegt Roelens in "De ochtend" op Radio 1. "Het is nooit leuk om te zien dat er nog altijd een soort schijntolerantie is voor homoseksualiteit in de gemeenschap." 

Roelens is zelf homo en weet wat homofobie is. "Een aantal jaren geleden heb ik een gelijkaardige ervaring gehad. Gelukkig is het nooit tot fysiek geweld gekomen. Verbale uitingen van homofobie zijn de orde van de dag, dat kan je niet onder stoelen of banken steken. Jammer genoeg halen enkel nog dit soort extreme gevallen de media omdat er gewenning optreedt. Veel mensen komen in aanraking met mensen die homofobe uitingen doen. Er is nog een veel groter probleem dan in de media naar buiten komt."

"Er is een positieve evolutie bezig waarbij bevoegde instanties zich bewust zijn van het probleem. De drempel om aangifte te doen wordt stelselmatig verlaagd. Het probleem is dat er een mentaliteitswijziging moet komen en dat kan je niet van bovenaf opleggen." 

Roelens onderzoekt als doctoraatsstudent vooral de evolutie van homoseksualiteit in de middeleeuwen, maar ziet veel parallellen. "Geweld tegen homo's is iets van alle tijden. Religie is nu weer aan een opmars bezig. En wanneer religie een belangrijke functie inneemt in de samenleving gaat het niet goed met de tolerantie tegenover holebi's. Religie is meestal een zeer negatieve factor naar tolerantie toe." 

Als het slecht gaat in de samenleving, is er nu eenmaal nood aan een zondebok om interne frustraties op af te reageren. 

"Als het slecht gaat in de samenleving, is er nu eenmaal nood aan een zondebok om interne frustraties op af te reageren", gaat Roelens verder. "Dat zien we ook vandaag. Heel veel gevallen van homofobie komen voort uit de allochtone gemeenschap, die nog altijd achtergesteld wordt in de samenleving. Het is nu eenmaal makkelijk om een soort zondebok te zoeken om je frustraties te gaan uiten. In die zin is het ook makkelijker voor de autochtone gemeenschap om tolerant te zijn." 

Dit soort gevallen wijzen ons erop dat er toch nog heel veel werk aan de winkel is. 

Volgens Roelens gaat het met de tolerantie ten aanzien van holebi's de goede richting uit, maar is het probleem van homofobie zeker nog niet opgelost. "Je kunt nooit van een oplossing spreken, aangezien elke generatie opnieuw met dezelfde problemen geconfronteerd wordt. We moeten ons er blijvend van bewust zijn. We leunen nu misschien te veel achterover en dan wijzen dit soort gevallen ons erop dat er toch nog heel veel werk aan de winkel is." 

Herbeluister het gesprek met Jonas Roelens: 

Meest gelezen