Jonge Brit tekent "Stop brexit" met zijn gps tijdens rondreis in Europa

Een Brit van 28 voert een opmerkelijke actie om zijn frustratie en verdriet bij het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te ventileren: hij maakt een rondreis door 32 landen in Europa en "schrijft" daarbij de woorden "Stop brexit" met zijn gps.

Als alles volgens plan verloopt, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU op 29 maart 2019. Dat betekent dat de zomer van 2018 meteen de laatste is die de Britten als onderdeel van het verbond beleven, tot grote frustratie van Andy Pardy. Die Brit van 28 uit Exeter is fel tegen de brexit gekant en maakt dat met een opmerkelijke actie duidelijk.

Pardy is maakt momenteel een rondreis met een bestelwagen door liefst 32 landen in Europa. Hij wil zo voor de (mogelijk) laatste keer genieten van zijn recht om zich vrij door het continent te bewegen, maar bovenal heeft hij een pro-Europese missie: met zijn gps "schrijft" hij onderweg de woorden "Stop brexit" op de kaart.

De route die Pardy uiteindelijk wil afleggen. Momenteel heeft hij de letters S, T en O af en is hij bezig aan de P.

Fitnessapp

Het idee haalde Pardy bij een fitnessapp die zijn route vastlegt tijdens het joggen. Hij zegde zijn job als consultant op, plande zijn reis wekenlang tot in het kleinste detail en trok vorige maand op pad. Beginnen deed hij met de letter S. Daarvoor reisde hij van Loch Lomond in Schotland via Noord-Ierland, de republiek Ierland en Wales tot in Cornwall in Engeland.

Ondertussen zit hij in in het hoge noorden van Noorwegen waar hij de contouren van de letter P afwerkt. Hierna trekt hij door naar de Baltische staten voor de letter T waarna hij de overige letters van "brexit" achterstevoren aflegt om te eindigen met de letter B in Spanje en Portugal.

Brexitdebat

"Ik heb altijd al zoiets willen doen in Europa", vertelt hij aan The New European. "Ik ben erg gefrustreerd door het debat en de manier waarop de brexit de voorbije jaren is verlopen. Ik wou kappen met mijn job en iets voor mezelf doen. Tegelijk wou ik zoveel mogelijk mensen warm maken om iets anders te doen."

Als zoon van een militair groeide Pardy grotendeels op in Duitsland. Later werkte hij in Spanje. "Ik vind het geweldig om een deel van de EU te zijn. Ik voelde me machteloos en daarom besloot ik om een kleine persoonlijke missie te beginnen."

Tracker

Fans kunnen de route van Pardy rechtstreeks volgen via een tracker op zijn website. Hij deelt zijn avonturen ook op Instagram en Twitter. "Ik hoop verschillende verhalen vanuit verschillende standpunten te horen eens ik de echte lidstaten van de EU bereik."

"Onderweg heb ik al veel mensen ontmoet en wanneer ik hen vertel wat ik doe, reageert iedereen geweldig. Het is een heerlijk onderwerp voor een gesprek en het is leuk mensen met een gelijkaardige kijk te vinden."

Lidl

Alles samen doet Pardy het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Polen, Slovakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Albanië, Montenegro, Servië, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Italië, Luxemburg, Andorra, Spanje en Portugal aan.

De letter S legde hij in zijn eentje af, maar sinds de letter T heeft hij het gezelschap van zijn vriendin Katy. Tot nog toe overleven ze op etenswaren die ze in de Lidl in Salisbury hebben ingeslagen om zo de notoir hoge prijzen in Scandinavië te vermijden. Eenmaal ze in de Baltische staten arriveren, hopen ze opnieuw een echte maaltijd te eten.

Midlifecrisis

Goedkoop is de trip niet. Pardy legde ruim 6.600 euro neer voor de bestelwagen en schat dat de reis zelf hem ruim 5.500 euro zal kosten. "Ik had gespaard voor een huis. Ik weet niet of ik een midlifecrisis had, maar ik vroeg me af of ik wel een huis wou kopen en een engagement wou aangaan waarbij ik mijn job moest blijven doen."

"Ik kon het geld ook gebruiken om dit te doen en dat heb ik gedaan. Mogelijk krijg ik er spijt van, misschien ook niet. Ik denk eigenlijk van niet, als ik eerlijk ben."

Meest gelezen