Videospeler inladen...

Kabila is zelf geen presidentskandidaat in Congo en schuift oud-minister naar voren 

De Congolese president Joseph Kabila schuift oud-minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary naar voor als presidentskandidaat van zijn partij. Dat betekent dat hij zelf geen kandidaat is bij de presidentsverkiezingen. Hierdoor komt een eind aan weken gespeculeer over een mogelijke kandidatuur van Kabila.

"Emmanuel Ramazani Shadary is door de presidentiële meerderheid verkozen tot presidentskandidaat", zegt regeringswoordvoerder Lambert Mende. Ten laatste vanavond moesten de kandidaturen voor de presidentsverkiezingen van 23 december binnen zijn.

Shadary is nu permanent secretaris van de Parti du Peuple pour la Reconstruction et la Démocratie (PPRD), de partij van Kabila, en was eerder ook al minister van Binnenlandse Zaken. Tegen hem lopen Europese sancties in verband met het gewelddadig aanpakken van betogers tegen het regime van Kabila.

Emmanuel Ramazani Shadary is 57 jaar oud en is afkomstig uit de oostelijke provincie Maniema. In 1998 werd hij door Laurent-Désiré Kabila, vader en voorganger van de huidige president, benoemd tot gouverneur van Maniema. Hij wordt beschouwd als een vertrouweling van Kabila: hij is kandidaat voor het "Front Commun pour le Congo", waartoe naast vertegenwoordigers van de presidentiële meerderheid ook een aantal overgelopen opposanten behoren.

De afgelopen dagen hebben ook verschillende oppositieleiders officieel hun kandidatuur voor de presidentsverkiezingen ingediend: Félix Tshisekedi van oppositiepartij Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS), oud-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe en voormalig rebellenleider Jean-Pierre Bemba. Ook oud-gouverneur Moïse Katumbi wilde zijn kandidaat zijn, maar hij mag van de Congolese autoriteiten het land niet meer binnen, waardoor hij zijn kandidatuur niet officieel mag indienen. 

Lees verder onder de foto.

FOTO: Emmanuel Ramazani Shadary

Kabila mocht zelf geen kandidaat meer zijn

Volgens de Congolese grondwet kon Kabila zichzelf niet meer opvolgen omdat hij er al twee verkozen ambtstermijnen op heeft zitten. Zijn tweede ambtstermijn is eigenlijk al in december 2016 afgelopen, maar de autoriteiten hebben de presidentsverkiezingen keer op keer laten uitstellen, officieel wegens allerlei organisatorische moeilijkheden.

Eind 2016 kwamen regime en oppositie - mede onder druk van de Congolese bisschoppen - tot een vergelijk. Het zogenoemde Sylvesterakkoord bepaalde dat president Kabila langer kon aanblijven na het aflopen van zijn tweede mandaat, tot er geloofwaardige presidentsverkiezingen kunnen worden georganiseerd die een opvolger voor hem moeten aanduiden. Eerste zou dat in 2017 zijn, maar uiteindelijk is het dus 23 december 2018 geworden. 

De voorbije maanden werd druk gespeculeerd dat Kabila mogelijk toch kandidaat zou zijn. Dat leidde tot protest en betogingen, die door de ordediensten hardhandig werden aangepakt. Jonge opposanten werden opgepakt en sommige van hen zijn in verdachte omstandigheden overleden.

VIDEO - Congo-kenner Peter Verlinden in "Terzake": "Bij een normaal verloop van de verkiezingen maakt de kandidaat van Kabila geen kans."

Videospeler inladen...

Meest gelezen