AP

Kathleen Turner: "Voelde me in Hollywood seksueel doelwit en trofee"

Een openhartig interview van de Amerikaanse actrice Kathleen Turner (64) wordt op sociale media druk becommentarieerd. Turner was in de jaren 80 te zien in films als "Body heat", "Prizzi's honor" en "Romancing the stone". 

Turner sprak uitgebreid over haar carrière in Hollywood met het magazine Vulture.  Ze heeft het onder meer over de manier waarop mannen in het begin van haar carrière met haar omgingen in Hollywood. 

Ze maakt zich kwaad over het feit dat ze na haar eerste grote rol, in "Body heat", meteen gezien werd als een "seksueel doelwit" en als "een trofee". De actrice voelde zich constant onzeker in Los Angeles omdat er volgens haar in Hollywood "een onuitgesproken veronderstelling" was "dat vrouwen een bezit zijn dat door mannen geclaimd moet worden". 

Op een dag ontdekte Turner ook dat er competitie was tussen Michael Douglas, Jack Nicholson en Warren Beatty over "wie de eerste zou zijn die haar kon krijgen". Om er dan fijntjes aan toe te voegen: "Het lukte geen van hen." 

Moeilijk om mee te werken, Turner of de mannen?

Midden jaren 90 raakte de carrière van Turner in het slop als gevolg van een combinatie van ziekte, verslaving en de reputatie die ze met zich meedroeg als "moeilijk om mee te werken". 

Turner gaat op die reputatie ook in in het interview. "Wanneer een man op de set komt en zegt hoe hij de dingen ziet, noemen mensen hem besluitvaardig. Als een vrouw zoiets doet, zeggen ze: "Oh, daar gaat ze weer". 

Van haar kant vond Turner sommige acteurs ook moeilijk om mee te werken.  Zo was het voor haar geen pretje om naast Nicolas Cage te staan in "Peggy Sue got married" (1986) waarin hij zijn stem op een ongewone manier gebruikt om zijn personage neer te zetten. "Cage was erg moeilijk op de set. Maar de regisseur liet hem de dingen doen die hij wilde doen met zijn rol. Ik kon niet veel meer doen dan mijn rol spelen met wat mij aangeboden werd." 

Ook haar ervaringen met Burt Reynolds in 1988 noemt ze "vreselijk".  "Zijn gedrag was choquerend. Het was nog nooit in me opgekomen dat ik iemands gelijke niet zou zijn. Ik verliet huilend de ruimte. Maar in mijn performance kon ik de negativiteit wel opzijzetten." 

Het kwam zelfs ooit zo ver dat Turner een mannelijke collega een klap gaf tijdens een theatervoorstelling nadat hij haar had gebeten, maar de actrice onthult niet om wie het ging. 

"Niet welkom in de "Friends"-kliek"

Turner dook ook op in "Friends" als Charles Bing, de vader van Chandler Bing (Matthew Perry), die zich graag in vrouwenkleren hulde. "Ik voelde me daar niet erg welkom", geeft ze toe. "De andere acteurs vormden echt een kliek samen." 

In de jaren 80 ontmoette Turner ook Donald Trump, die intussen president van de VS is. Ook toen had hij blijkbaar al een merkwaardige handdruk. "Hij neemt je hand en wrijft met zijn wijsvinger over de binnenkant van je pols. Op die manier probeert hij een verleidelijke move te doen. Daarna trek je je hand weg en denk je: "yuck"." 

Meest gelezen