Klimaatonderzoek UHasselt ingehaald door extreme weersomstandigheden

In de klimaatkamers van het Nationaal Park Hoge Kempen wordt de impact van de klimaatverandering op heide onderzocht. Maar dat prestigieuze onderzoek kon voorlopig nog niet echt van start gaan door de extreme droogte en hitte van de voorbije weken.

In de klimaatkamers willen onderzoekers van de UHasselt erg droge en warme periodes nabootsen, maar dat was de voorbije weken overbodig. De klimaatonderzoekers zijn als het ware ingehaald door de extreme weersomstandigheden. Natalie Beenaerts van de UHasselt: "We willen in de klimaatkamers de impact van warme en droge periodes nabootsen en nagaan hoe heide daarop reageert. En normaal gezien zouden we in juli gestart zijn met het uitvoeren van zo'n scenario. Maar dat hebben we moeten uitstellen, want het was buiten echt al extreem droog en warm."

Uitstel maar geen afstel

De klimaatkamers zijn in de zomer van vorig jaar in gebruik genomen. Onder de koepels staan grote containers met heide. "Tot nu toe hebben we de werkelijke weersomstandigheden van buiten nagebootst, maar normaal gezien zullen we nu in september starten met onze onderzoeksscenario's waarbij we verschillende weersomstandigheden kunstmatig nabootsen."

Aan den lijve ondervonden

Volgens de onderzoekers heeft het extreme zomerweer wel één voordeel. "Mensen zijn zich er nu echt wel van bewust dat ons klimaat aan het veranderen is en dat dit voor veel problemen kan zorgen. Ze zien het elke dag in hun tuin. En nu vinden ze dat klimaatonderzoek belangrijk."

Meest gelezen