Een illustratie van de waterspiegel.

Krijgt Poelaertplein voor Justitiepaleis in Brussel een waterspiegel?

Brussels schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR) droomt van een waterspiegel op het Poelaertplein voor het Justitiepaleis. Dat zegt hij in La Capitale en bevestigt hij aan VRT NWS. Met het plan wil hij de troosteloze vlakte grandeur geven.

Een waterspiegel die het hele centrale stuk van het Poelaertplein bedekt: dat is de droom van schepen Coomans in Brussel. Naar het voorbeeld van de Miroir d'eau in Bordeaux wil hij het kale plein zo doen herleven en er de illustere gebouwen rondom in doen weerspiegelen.

Veruit het beroemdste en meest majestueuze gebouw dat zo zou worden gereflecteerd, is het Justitiepaleis. Vorige week raakte bekend dat de schijnbaar eeuwigdurende renovatie van die architecturale parel nog tot 2040 zal duren, een termijn die Coomans naar eigen zeggen tegen de borst stuit. Net daarom wil hij zijn plan nu ruchtbaarheid geven.

Een echte vijver heeft Coomans niet voor ogen. "We denken aan donkere stenen die voortdurend worden besproeid", vertelt hij aan VRT NWS. "Het laagje water zou niet meer dan enkele millimeters zijn, maar dat is voldoende voor een spiegelend effect. De tram die over het plein rijdt, kan probleemloos blijven passeren."

Coomans wil het draagvlak voor het plan eerst groter maken al heeft hij naar eigen zeggen nu al de steun van verschillende collega's binnen het stadsbestuur. Over enkele jaren zou de waterspiegel een feit moeten zijn.

Meest gelezen