Magnette "gevleid" door aanbod Europees lijsttrekkerschap Franse PS

Burgemeester Paul Magnette van Charleroi is door de Franse PS gevraagd om de lijst te trekken voor de Europese verkiezingen volgend jaar. Magnette zegt zich te concentreren op de Belgische gemeenteraadsverkiezingen, maar het Franse voorstel wel te beschouwen als iets om over na te denken. Dat schrijven Le Soir en de kranten van Sudpresse.

"Ik heb inderdaad een voorstel gekregen van de Franse PS, en moet toegeven dat ik enigszins verbaasd ben, want ze bieden mij niet minder dan de eerste plaats aan op hun Europese lijst", bevestigt Magnette."Ik ben gevleid. Op dit moment concentreer ik me 100 procent op de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heb ik hen gezegd."

Desondanks sluit hij niets uit. "Wat ik ga doen naar 2019 toe? Dat is een punt voor reflectie. Ik zal dat natuurlijk, bij ons, met de partij bespreken. Ik wil kandidaat zijn daar waar dat het nuttigst is."

Paul Magnette werd in 2007 door PS-voorzitter Elio Di Rupo de politiek binnengehaald om orde op zaken te stellen in het toenmalige door corruptie geplaagde stadsbestuur van Charleroi. Zijn politieke carrière rees als een komeet: Magnette schopte het onder meer tot gewestminister, federaal minister en PS-voorzitter.

In 2016 werkte hij zich ook internationaal in de kijker door zijn felle verzet tegen het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Daarbij maakte hij het de Canadese minister van Buiitenlandse Handel Crystia Freeland behoorlijk lastig, maar uiteindelijk werd hij na moeizame onderhandelingen toch over de streep getrokken en konden de EU en Canada CETA ondertekenen. 

"De PS heeft er voordeel bij dat hij blijft"

"Dit is een beslissing die Paul Magnette niet alleen mag nemen", zegt politiek journaliste Johanne Montay van de RTBF in "De wereld vandaag" op Radio 1. Het lijkt haar weinig waarschijnlijk dat Magnette Charleroi en Wallonië de rug zal toekeren. Enerzijds is hij kandidaat-burgemeester in Charleroi, anderzijds zijn er volgend jaar niet alleen Europese, maar ook federale en regionale verkiezingen.

"Paul Magnette zal dat met de top van de partij en met partijvoorzitter Elio Di Rupo bespreken en hij zal doen wat zijn partij en de top van zijn partij daarover beslist", denkt Montay. "De PS heeft er voordeel bij dat hij blijft, niet dat hij vertrekt." Overigens wordt Magnette ook getipt als mogelijke opvolger van Elio Di Rupo aan het hoofd van de Franstalige socialisten. 

Meest gelezen