Minister Peeters over schuldsaldo­verzekering: "In september ga ik praten met verzekeraars"

Minister van Consumentenzaken Peeters wil in september rond de tafel zitten met de verzekeraars over de schuld­saldo­verzekering. Hij wil met hen bekijken of de regels voor patiënten met een chronische aandoening aangepast kunnen worden. Want vaak betalen zij een hogere premie. Daarover getuigde gisteren diabetespatiënte Sofie in "Terzake". 

Sofie Coucke is 26 en kocht onlangs haar droomhuis. Ze vond een voordelige lening, maar toen pas kwam de aap uit de mouw. Sofie heeft sinds ze 6 is diabetes type 1, een erfelijke aandoening. Haar verzekeraar rekende daarom een meerkost van 50% aan voor de schuld­saldo­verzekering. Met die verzekering betaalt de verzekeraar het huis verder af na overlijden van één van de kopers. Sofie gaf in "Terzake" toe dat ze die extra premie discriminerend vindt, omdat ze gezond leeft, en bij de controles bij de diabetesarts steeds te horen krijgt dat de onderzoeken goed zijn.  

Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters wijst er in "De ochtend" op Radio 1 op dat er nu al een wettelijk kader is, voor patiënten met een chronische aandoening. Zo kunnen patiënten bij wie er een hogere premie van 75% wordt aangerekend, een onderzoek aanvragen en mogelijk zelfs een financiële tussenkomst. Maar Peeters wil opnieuw met de sector rond de tafel gaan zitten, en dat in september. 

Beluister hier het volledige gesprek met minister Peeters in "De ochtend". 

"Rekening houden met medische evoluties"

Minister Peeters verwacht dat verzekeraars hun beslissing gedetailleerd motiveren, wanneer ze klanten met een chronische aandoening om een hogere premie vragen. "Dat zou in principe nu al moeten, maar ik begrijp dat dat nog niet in alle gevallen gebeurt", zegt Peeters. Daarnaast wil hij ook dat verzekeringsmaatschappijen rekening houden met nieuwe inzichten in de geneeskunde. "Die zijn er ongetwijfeld voor chronische aandoeningen. Dat moeten verzekeringsmaatschappijen meenemen bij het berekenen van een schuldsaldoverzekering."

Of verzekeringen ook een onderscheid moeten maken tussen patiënten met een chronische ziekte, of patiënten die ziek zijn geworden door slechte leefgewoonten? Daar wil Peeters nu nog niet op ingaan. "Maar we kunnen het natuurlijk altijd wel bespreken." 

Minister Peeters benadrukt nog dat verzekeringsmaatschappijen uiteraard wel het risico moeten kunnen inschatten op een vroegtijdig overlijden. "Het is logisch dat zij die inschatting maken. Verzekeraars zijn geen non-profit­organisaties, maar commerciële instellingen die rendabel moeten zijn." 

"Vroeger was schuldsaldoverzekering met HIV niet mogelijk, nu wel"

De verzekeringsmaatschappijen zijn zeker bereid om met minister Peeters rond de tafel te gaan zitten, dat zegt Assuralia, de koepel van de verzekeraars. Woordvoerder Wauthier Robyns begrijpt ook de vraag van de minister om meer transparantie. "Klanten die een hogere premie moeten betalen, of zelfs geen schuldsaldoverzekering krijgen, mogen zeker weten op welke grond die beslissing genomen is", zegt Robyns. "Er moet een manier zijn om in gesprek te gaan met de arts die de verzekeringsmaatschappij geadviseerd heeft om een hogere premie te vragen." 

Over het voorstel van de minister om meer rekening te houden met nieuwe inzichten en evoluties in de geneeskunde is Robyns kort. "De verzekeraars houden daar nu al rekening mee.  Denk maar aan mensen die besmet zijn met HIV. 20 jaar geleden zouden zij nooit een schuldsaldoverzekering hebben gekregen. Nu is het duidelijk dat zij een lange levensverwachting hebben, en nemen veel maatschappijen hen wel aan als klant." 

Meest gelezen