AP

Musk overweegt Tesla van beurs te halen, aandeel stijgt fors

Het aandeel van Tesla is fors hoger geëindigd op de beurs nadat topman Elon Musk gisteren in een tweet had aangekondigd dat hij overweegt om het bedrijf van de beurs te halen. Na die tweet werd de handel in Tesla-aandelen eerst wel enige tijd stilgelegd. 

De oprichter-CEO van de bouwer van de elektrische auto's Tesla lanceerde op Twitter het idee dat hij nadenkt om zijn bedrijf tegen 420 dollar per aandeel van de beurs te halen. Eerst waren er twijfels of Musk wel serieus was met zijn tweet, maar hij gaf aan dat wel te zijn. 

Tegen die prijs zou het bedrijf 82 miljard dollar waard zijn. De koers steeg ruim 7 procent naar 367 dollar per aandeel tot de handel halverwege de beursdag werd stilgelegd. Dat is gebruikelijk na groot nieuws dat de koers kan beïnvloeden. Aan het slot van de handelsdag kon Tesla een stijging van 11 procent noteren. 

Eerder op de dag had de Britse zakenkrant Financial Times op basis van een anonieme bron gemeld dat een groot Saudisch fonds intussen 3 tot 5 procent van de Tesla-aandelen zou bezitten. Musk zelf bezit ongeveer 20 procent van de aandelen, maar geeft aan dat het niet zijn bedoeling is om zelf nog meer controle over het bedrijf te verwerven. Het is op dit moment onduidelijk waar Musk het geld vandaan zou halen om de aandeelhouders uit te kopen. 

Musk wil zich meer richten op lange termijn

Vorige week moest Tesla nog aankondigen dat er een verlies van 718 miljoen dollar was in het voorbije kwartaal. De omzet steeg wel met 40 procent. Tesla heeft in zijn 15-jarige bestaan nog nooit winst gemaakt. 

Musk gaf het personeel van zijn bedrijf ook meer toelichting bij zijn overweging om Tesla van de beurs te halen. Musk zegt dat hij zich meer wil richten op de lange termijn van het bedrijf en dat hij niet opgejaagd wil worden door de verplichting ieder kwartaal bedrijfsresultaten te publiceren. Hij stoort zich aan het feit dat de wisselende koers van de aandelen zijn werknemers, die ook aandeelhouder zijn, afleidt. Hij benadrukte wel dat de beslissing nog niet definitief is. 

Aandeelhouders zullen de keuze krijgen aandeelhouder te blijven of te worden uitgekocht. Over de beslissing om van de beurs te gaan, komt er een aandeelhoudersvergadering, laat Musk nog weten. 

"Beurs is wilde cocktailbar waar je ook wel eens katers moet verteren"

Volgens beursanalist Tom Simonts van KBC is het begrijpelijk dat Musk weg wil van de spotlights van Wall Street. "De beurs is een wilde cocktailbar waar je wild kunt feesten, maar waar je ook wel eens katers moet verteren. En waar vooral op het einde de rekening moet vereffend worden." 

"Musk heeft al veel beloofd en de beleggers zijn dat beu, dan kan je beter van de beurs gaan omdat het daar rustiger is. Dan kan je op langere termijn rustig en zoals het hoort je bedrijf ontwikkelen." 

"Tesla heeft 2 belangrijke voordelen uit Wall Street gehaald: reclame. En Tesla heeft altijd geld nodig. Zo'n bedrijf kan, als de plannen lukken, zeer winstgevend worden. Dan heb je wel in de toekomst veel winst en daarom wil je nu al een groot voorschot betalen. Daarom is het een spel waarbij verwachtingen heel hard van tel zijn." 

"Maar de problemen van Tesla gaan blijven bestaan", benadrukt Simonts. "Het feit dat hij op de beurs staat, veroorzaakt veel ruis, maar Musk moet echt zijn productieproblemen aanpakken. Als dat lukt, kan het vertrouwen hersteld worden. Hij kan enkel zijn slag thuishalen als hij op langere termijn heel veel auto's kan produceren en heel veel winst kan maken en daardoor kan bewijzen dat zijn plannen van vroeger de realiteit van morgen worden."  

Herbeluister het gesprek met Simonts in "De ochtend": 

Meest gelezen