"Netflix voor smartphones" met 10-minuten-filmpjes zit eraan te komen

Tegen eind 2019 zit het eraan te komen: een nieuwe streamingdienst genre Netflix waarmee je tv-programmaatjes kan bekijken die speciaal voor de smartphone gemaakt zijn. Afleveringen zouden zo'n 10 minuten duren, en de programma's zouden aangeleverd worden door grote studio's als Disney en 21st Century Fox. Ex-Dreamworks-baas Jeffrey Katzenberg en ex- HP-CEO Meg Whitman hebben al een miljard dollar opgehaald voor het project. 

Gloednieuwe en kwaliteitsvolle  tv-programma's, in hapklare brokken van zo'n 10 minuten, speciaal ontwikkeld voor je smartphone. En in zowat alle genres: fictiereeksen, reality, documentaires of sitcoms. Gooi dat in een abonnementsformule à la Netflix, en je hebt de tv van de toekomst. Althans dat gelooft ex-Dreamworks-baas Jeffrey Katzenberg, en hij maakt zich sterk dat deze nieuwe formule er tegen eind 2019 aankomt. 

Katzenberg heeft het laatste jaar de deuren platgelopen van de grote Hollywoodstudio's en grote investeerders. Samen met ex-HP-CEO Meg Whitman is hij er al in geslaagd om een miljard dollar op te halen voor zijn nieuwe streaming video startup Newtv. Volgens zijn eigen schatting ongeveer de helft van wat nodig is, maar voldoende om van start te gaan. 

Jeffrey Katzenberg
BELGA/DOPPAGNE

De Hollywoodstudio's die zijn plan zien zitten zijn niet de minste: 21st Century Fox, Disney, NBCUniversal, Sony Pictures Entertainment, Warner Media, Viacom, eOne, ITV, Lionsgate en MGM willen meedoen. 

En ook de lijst externe investeerders is indrukwekkend: Madrone Capital, Alibaba, Goldman Sachs, JPMorgan Chase and Liberty Global (het Amerikaanse moederbedrijf van Telenet). Zij geloven er blijkbaar in dat er nog voldoende plaats is op de boomende videostreaming-markt naast Netflix of Amazon. 

Naar analogie met Spotify zouden er goedkope en duurdere abonnementsformules komen, al naargelang je reclame toelaat of niet. Het enige wat Newtv niet zou aanbieden is live tv. Overigens zou de naam van de nieuwe streamingdienst zeker niet Newtv worden. 

Meest gelezen