Videospeler inladen...

Dodental op het Indonesische eiland Lombok opgelopen "tot minstens 347", 80.000 mensen zijn dakloos

Volgens de lokale overheid is het aantal doden van de zware aardbeving op het Indonesische eiland Lombok verdubbeld tot 347. Het Nationale Rampenagentschap in de hoofdstad Jakarta houdt het voorlopig op 131 doden. Er is nu ook sprake van 165.000 mensen die op de dool zijn en van wie er velen geen onderdak meer hebben.

Volgens het Regionale Rampenagentschap op Lombok is het aantal slachtoffers van de aardbeving van zondag nu al opgelopen tot 347. Het agentschap baseert zich op gegevens die zijn doorgespeeld door de lokale districtshoofden van de getroffen regio. Het Nationale Rampenagentschap in de hoofdstad Jakarta houdt het nog altijd op 131 doden zoals vanochtend.

Er worden 2.500 zwaargewonden verzorgd in ziekenhuizen. Probleem is dat die ziekenhuizen op Lombok ook schade hebben opgelopen en dat dus veel van die mensen verzorgd moeten worden in tenten of onder inderhaast gebouwde afdaken.

De ravage in het noorden van Lombok is enorm. Volgens Antara zijn 80% van de gebouwen vernield en meer dan 80.000 mensen zijn dakloos. Hun huis is verwoest of staat op instorten. In totaal zouden op Lombok meer dan 165.000 mensen weggevlucht zijn uit het rampgebied. Een aantal daarvan kan terecht bij familie, vrienden of andere mensen die hen in huis nemen.   

Al die rampberichten komen enkel uit het kleine Lombok. In totaal wonen er bijna 2,5 miljoen mensen op dat eiland. Op het naburige Bali zijn officieel twee doden gevallen. Het eiland Sumbawa ten oosten van Lombok is ook getroffen door de aardbeving, maar daarover wordt nog weinig bericht, ook al omdat er weinig toerisme is. Sumbawa is echter veel minder bevolkt.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Vliegtuigen vliegen hulpgoederen aan

Vanochtend vroeg heeft het Indonesische leger vijf transportvliegtuigen met hulpgoederen vanuit de hoofdstad Jakarta laten overvliegen naar Lombok. Volgens een militaire woordvoerder zijn die toestellen geladen met voedsel, geneesmiddelen, tenten en watertanks.

De hulpverlening komt dus stilaan in een stroomversnelling en dat is niets te vroeg. Gisteren merkte onze correspondent Michiel Maas op dat veel hulpverleners zonder groot materiaal moeilijk puin en beton kunnen verplaatsen. De gouverneur van de provincie West Nusa Tenggara (Lombok en Sumbawa) heeft aangegeven dat zijn gebied dringend meer hulp en medisch personeel nodig heeft. Die provincie wordt beschouwd als een van de armste van Indonesië.

Goed nieuws is er dan weer voor de duizenden toeristen die onder meer op de kleinere Gili-eilandjes voor de kust van Lombok vastzaten. Die zouden nu allen geëvacueerd zijn naar veiliger oorden.

De Europese Commissie heeft vandaag een eerste schijf noodhulp van 150.000 euro vrijgemaakt. Die zal door het Indonesische Rode Kruis/Halve Maan gebruikt worden voor de levering van dekzeilen, dekens, matrassen en hygiëne­pakketten. Ook moeten drinkbaar water, gezondheidszorg en psychologische bijstand voor de slachtoffers geleverd worden. Op de luchthaven van Mataram op Lombok is een consulaire hulppost van de EU opgericht om Europese burgers te helpen bij de evacuatie.

www.fauzychaniago.com

Meest gelezen