Olympische medaillewinnaar Tom Daley maakt BBC-documentaire over draagmoederschap

De Britse schoonspringer en Olympische medaillewinnaar Tom Daley gaat een BBC-documentaire presenteren over draagmoederschap. Daley en zijn echtgenoot Dustin Lance Black werden in juni zelf vader van een zoontje met de hulp van een draagmoeder. 

De Britse schoonspringer Tom Daley (24) gaat voor de BBC een documentaire maken over draagmoederschap. Daley won in 2012 en 2016 telkens een bronzen medaille op de Olympische Spelen. Hij is getrouwd met de Amerikaanse scenarioschrijver en regisseur Dustin Lance Black (44). Die won in 2008 een Oscar voor het scenario van de film "Milk" over het leven van de homorechten-activist Harvey Milk. 

Daley en Black zijn in juni zelf vader geworden van een zoontje met de hulp van een draagmoeder. Daley had zich eerder al uitgesproken over de hindernissen die wensouders in het Verenigd Koninkrijk ondervinden als ze kinderen willen krijgen via draagmoederschap.

Als ervaringsdeskundige gaat Daley nu een documentaire van 60 minuten presenteren, die zal worden uitgezonden op BBC One. In het Verenigd Koninkrijk is draagmoederschap wel mogelijk, maar je mag er niet over adverteren en er mag niet betaald worden voor het kind.

Het is wel toegelaten om een totaalbedrag voor alle kosten en "redelijke uitgaven" aan de draagmoeder uit te betalen. Voor draagmoederschap buiten je eigen familie wordt een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 pond acceptabel geacht.

Je kan wel enkel legaal ouder worden van het kind als het verwekt is met sperma of eicellen van één van de beoogde ouders. Is dat niet het geval, dan kan je enkel ouder worden via een adoptie-procedure. 

Daley zal voor de documentaire ook in de Verenigde Staten filmen, waar commercieel draagmoederschap wel toegelaten is. Hij gaat ook naar landen waar draagmoederschap illegaal is en zal mensen interviewen die campagne voeren om de praktijk overal te verbieden.  

Meest gelezen