Videospeler inladen...

Herlees de liveblog: droogtemaatregelen blijven van kracht na onweer, meer dan 1.500 oproepen op speciaal noodnummer

Het is gebeurd: na twee hittegolven en een kurkdroge juli-maand heeft het vannacht geregend. Lokaal ging de regen ook gepaard met onweer. Hier en daar was er schade en op de Lokerse Feesten werd een optreden van Triggerfinger uit voorzorg vroegtijdig stilgelegd. Herlees hier onze liveblog over het onweer. Het meest recente weerbericht vindt u overigens op onze Weerpagina.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Bekijk de fragmenten uit "Het Journaal" over het zomeronweer:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

100-tal bomen omgewaaid in Prinsenpark in Retie, domein blijft gesloten

Meer dan 1.500 oproepen op speciaal noodnummer

Zwaarste rukwinden in Retie, Zaventem en Sint-Katelijne-Waver

Brandgevaar door droogte nog niet geweken

Bliksem, rolwolken en een afgebroken chirokamp: de stormbeelden samengevat in 1 minuut

Videospeler inladen...

Knappe beelden uit Vichte, West-Vlaanderen

Weinig problemen in Oost-Vlaanderen

Bij de brandweerzones van Gent, Aalst, Oudenaarde, Eeklo en Sint Niklaas waren er amper of maar enkele oproepen die met het onweer of de regen te maken hadden, meldt Radio 2.

Normaal spoorverkeer rond Brussel herneemt

"Stilaan opklaringen vanaf de kust", zegt weerman Frank Deboosere

Geen verkeer op twee sporen tussen Brussel-Zuid en Brussel-Centraal

"Sinds het onweer van vannacht hebben we een zestal incidenten op het spoor gehad, waarvan de meeste opgelost zijn", zegt de woordvoerder van Infrabel Thomas Baeken. "Een tweetal incidenten zijn nog lopende. Een ervan is ter hoogte van Eppegem, op de spoorlijn tussen Brussel en Antwerpen. Daar zijn takken op het spoor gevallen, waardoor het verkeer wordt omgeleid tussen Mechelen en Vilvoorde. Het andere incident is ter hoogte van Brussel-Zuid en Brussel-Centraal. Daar is een voorwerp in de bovenleiding gewaaid. Twee sporen zijn versperd."

Ook Limburg bleef niet gespaard

In Limburg zijn vooral de gemeenten Tessenderlo, Beringen en Ham getroffen door wateroverlast en stormschade. In Ham moest onder meer een woning in aanbouw gestut worden, nadat een muur was omgevallen en een tweede muur ook dreigde om te vallen. 

In Hasselt is een tuinhuis weggewaaid en in Neerpelt is de bliksem ingeslagen op een huis.

Op het grondgebied van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek was er vanochtend een grote brand vrij diep in het bos. De brandweer is intussen onder controle, maar de brandweer is nog ter plaatse om na te blussen.

Ook in Vlaams-Brabant schade en wateroverlast door onweer

In Duisburg bij Tervuren is een bliksem vannacht ingeslagen in een huis aan de Zuerbergstraat. Door de uitslaande brand is het huis onbewoonbaar. Op het Kerkplein waaide een feesttent die was opgezet voor de Duisburgse Feesten om. Ook in Glabbeek sloeg de bliksem in op een huis.

In de adjudant Harboorstraat in Heverlee bij Leuven was er wateroverlast. In de straat zijn rioleringswerken aan de gang en de pomp die daar het water moest wegpompen kon het regenwater niet aan. Een vijftal huizen liepen onder water.

Verstoord verkeer bij station Brussel-Centraal

Straks de weg op? Zo trotseert u de mogelijk spekgladde wegen

Tijdens een lange periode van droogte vormt zich een laagje vuil op het wegdek. En wanneer daar water op terechtkomt, ontstaat slipgevaar. Het Instituut voor de Verkeersveiligheid VIAS wil u dus graag waarschuwen. En wat gedaan als u toch gaat slippen? Onze reporter ging te rade bij een rij-instructeur.

Videospeler inladen...

Welk weer krijgen we vandaag?

Vanochtend is het bewolkt met vooral in het oosten van het land nog enkele buien. Later wordt het droog en krijgen we vanaf de kust stilaan bredere opklaringen. Maxima van 22 graden aan de kust tot 27 graden in de Kempen bij een matige tot plaatselijk vrij krachtige wind uit zuidwest tot west met rukwinden tot 50 km/h. Vanavond en -nacht blijft het droog en is het eerst licht of gedeeltelijk bewolkt. Later op de nacht neemt de bewolking stilaan toe vanuit het zuidwesten. De minima liggen tussen 12 en 16 graden bij wind die geleidelijk zwak en veranderlijk wordt.

En de volgende dagen?

Donderdag begint nog droog met opklaringen. Vanuit Frankrijk neemt de bewolking toe en krijgen we verspreid over het land regen en plaatselijk felle onweersbuien die kunnen gepaard gaan met zware windstoten. Er is kans op overvloedige neerslag. Het kwik kan in de opklaringen nog stijgen tot 25 graden in het centrum en 28 graden in het oosten, maar tijdens de buien wordt het gevoelig frisser.

Vrijdag wordt het halfbewolkt met vooral in het noordwesten nog kans op een buitje. Het wordt frisser met nog maxima tussen 18 en 21 graden.

Zaterdag zijn er eerst brede opklaringen, gevolgd door meer bewolking vanuit het westen. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Het kwik klimt naar waarden tussen 21 en 24 graden.

Zondag wordt het zonnig en, dankzij een zuidelijke wind, opnieuw warm. De maxima liggen tussen 24 en 28 graden. In de loop van de dag kan de bewolking toenemen en in de avond is een buitje mogelijk, maar wellicht blijft het op de meeste plaatsen nog droog.

Begin volgende week wordt het licht wisselvallig. Opklaringen wisselen af met bewolkte perioden. Enkele buitjes zijn mogelijk, al lijken de neerslaghoeveelheden beperkt te blijven. De maxima liggen rond de normale waarden: zo'n 23 graden in het centrum.

Bomen versperren N19 tussen Kasterlee en Geel

De brandweer had veel werk op de N19 tussen Kasterlee en Geel. Over enkele honderden meters lagen tal van dikke bomen over de rijbaan. De N19 is volledig versperd. 

Marnik Aerts

Het onweer leverde wel mooie kiekjes op #vrtweer

Kampen in Antwerpen geëvacueerd

In Antwerpen werden in Lille, Gierle en Herentals drie kampen van jeugdbewegingen geëvacueerd.  In Lille werd tot evacuatie overgegaan nadat een tent door de felle wind werd meegesleurd. Niemand raake gewond.

Marnik Aerts
Marnik Aerts

Blikseminslagen in West-Vlaanderen

In Tielt, in West-Vlaanderen, is net na middernacht de bliksem ingeslagen op een huis. De vlammen sloegen al snel door het dak. De brandweer kon het vuur blussen, maar het huis is onbewoonbaar door de grote schade. De hele buurt zat een tijd zonder elektriciteit.

JVK

Ook in Waregem is een woning grotendeels vernield na een blikseminslag.  Niemand raakte gewond.

JVK

Verder waren er ook blikseminslagen in Deerlijk, Spiere-Helkijn, Kortrijk en Beveren-Leie.

Optreden Lokerse Feesten stilgelegd

Net voor middernacht werd het optreden van Triggerfinger op de Lokerse Feesten stilgelegd. De geluidsinstallatie had het namelijk begeven door insijpelend water.

Start liveblog

Meest gelezen