Presidentiële medaille gestolen in Bolivia, bewaker bevond zich in bordeel

In het Zuid-Amerikaanse land Bolivia is de historisch waardevolle presidentiële medaille enige tijd spoorloos geweest. De luitenant die het prestigieuze kleinood naar een andere stad moest brengen, had het achteloos in zijn auto gelaten tijdens een bordeelbezoek. De politie heeft de achtergelaten medaille teruggevonden in een kerk in de hoofdstad La Paz en is op zoek naar twee Peruanen die de medaille zouden hebben proberen te stelen. 

"Dankzij de medewerking van Unitel hebben we de medaille en de presidentiële sjerp teruggevonden", deelt het hoofd van de Boliviaanse politie mee. Het tv-station Unitel zou een anonieme tip hebben gekregen. "De verdachten zijn geïdentificeerd en we sporen hen nu op", aldus de politie. 

Een legerluitenant moest de presidentiële ertekens naar de stad Cochabamba brengen, waar president Evo Morales een toespraak zou houden naar aanleiding van een militaire parade. Omdat zijn vlucht naar Cochabamba vertraging had opgelopen, besloot de man de tijd te verdrijven met een bordeelbezoekje. "Ik ben in verschillende van die gelegenheden geweest, en toen ik naar mijn voertuig terugkeerde, merkte ik dat de rugzak met de presidentiële insignes uit mijn auto gestolen was", verklaarde hij. 

Het Boliviaanse ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat de verantwoordelijke militair intussen is aangehouden en dat er een onderzoek is ingesteld.

De presidentiële medaille dateert al uit 1825, toen de zogenoemde "República de Bolívar" werd uitgeroepen in Bolivia, naar de gelijknamige Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder. Het gouden ereteken is bezet met smaragd en wordt normaal veilig bewaard in de Boliviaanse centrale bank.

Meest gelezen