Russische eerste minister Medvedev waarschuwt Georgië voor nieuw conflict bij NAVO-toenadering

In de nacht van 7 op 8 augustus 2008 stak de vijfdaagse oorlog tussen Rusland en Georgië van wal, waarbij bijna 400 burgerslachtoffers vielen. Tien jaar later waarschuwt Russisch eerste minister Dmitri Medvedev dat Georgië een nieuw "vreselijk conflict" zou kunnen ontketenen als het land toetreedt tot de NAVO.

Na maanden van sluimerende spanningen tussen Rusland en Georgië lanceerde het Georgische leger op 7 april om 23.35 uur rookbommen op de stad Tsinvali in de deelrepubliek Zuid-Ossetië. Die wilde zich verder van Georgië afscheiden als onafhankelijke staat. Op 8 augustus kwamen Russische troepen de Zuid-Osseten te hulp en trokken ze met tanks en artillerie over de grens. De Russische troepen stopten echter niet bij de grens van de deelrepubliek en trokken verder Georgië binnen. 

De Europese gemeenschap kwam tussenbeide in het conflict en Nicolas Sarkozy, toenmalig voorzitter van de Europese Raad, bemiddelde een bestand tussen de twee landen. Beide moesten zich terugtrekken naar de posities van voor de oorlog en een stappenplan overeenkomen over de toekomst van de deelrepublieken Zuid-Ossetië en Abchazië. Beide kanten weigerden na het verdrag echter samen te zitten en de situatie veranderde in een bevroren conflict dat tien jaar later de relatie tussen de landen nog steeds overheerst. (lees verder onder de foto)

Russische troepen trekken naar de grens met Georgië, augustus 2018
AP2011

Hoewel de oorlog slecht vijf dagen duurde, vielen er bijna 400 burgerslachtoffers en raakten meer dan 20.000 mensen, vooral etnische Georgiërs, ontheemd. Sinds de oorlog verklaren Georgië en een groot deel van de internationale gemeenschap dat Rusland Zuid-Ossetië en Abchazië bezet. Zelf claimen ze onafhankelijke republieken te zijn, maar worden internationaal enkel erkend door Rusland, Nicaragua, Venezuela, Nauru en Syrië (alleen Zuid-Ossetië).

Dit zou een vreselijk conflict kunnen uitlokken

Tien jaar later blijft de relatie tussen Georgië en Rusland ijskoud. Terwijl Georgië steeds meer toenadering zoekt tot de landen van de NAVO, laat Rusland duidelijk zijn afkeer verstaan. "Het is een volledig onverantwoorde positie en een bedreiging voor de vrede", zei de Russische eerste minister, Dmitri Medvedev, aan de Russische krant Kommersant. "Dit zou een vreselijk conflict kunnen uitlokken. Ik begrijp niet waarom ze dit doen. Ik hoop dat de NAVO-leiders slim genoeg zijn om hiermee niet verder te gaan."

Volgens de regels van de NAVO kan een land met territoriale problemen niet toetreden tot de alliantie. 

Meest gelezen