Videospeler inladen...

Verhoogd toezicht in Destelbergen door blauwalgen

In het gebied rond het Damvalleimeer in Destelbergen komen er meer controles op het zwem- en visverbod. In het water zitten er blauwalgen. Dat is een bacterie die gevaarlijk kan zijn voor mens en dier. Er geldt een strikt verbod maar nog altijd lappen sommige bezoekers dat aan hun laars.

Er staan nu op verschillende strategische plekken grote waarschuwingsborden die de gevaren van blauwalgen uitleggen. Wie in aanraking komt met de bacterie kan huid- of oogirritatie krijgen. Ook hoofdpijn en darm- en maagklachten komen vaak voor nadat mensen gezwommen hebben in water waar de bacterie inzit. Ook voor honden en andere dieren kan de bacterie gevaarlijk zijn. Het zwemverbod geldt daarom ook voor hen. 

Blauwalgen duiken wel vaker op in de zomer na lange droge en zonnige periodes. Het zijn de ideale omstandigheden voor de bacterie om zich voort te planten, zeker in stilstaand water. Op het water ontstaat een blauwige schijn, vandaar de naam. Ook op andere plassen en meren in Vlaanderen zijn er nu blauwalgen. Je informeert je dus maar beter voor je zelf ergens gaat zwemmen of je hond verfrissing aanbiedt. 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen