Zeldzaam interview met Belgische strijder in Syrië: "Vroeger vocht ik voor IS, nu ben ik onafhankelijk"

De Arabische televisiezender Alaan heeft gesproken met een Belgische strijder die nog in Syrië verblijft samen met andere buitenlandse ex-leden van terreurgroepen IS en Al-Nusra (Syrische tak van Al-Qaeda). Ook twee Nederlandse strijders komen aan het woord. Opvallend: de drie beweren dat ze niet meer loyaal zijn aan IS of Al-Nusra, maar dat ze als "onafhankelijke" strijders deelnemen aan de strijd tegen het Syrische regeringsleger.

Het was jihadexperte en journaliste Jenan Moussa van Alaan TV die het interview met de drie mannen kon regelen, zonder zelf erbij te zijn. Ze stuurde haar vragen via een tussenpersoon en verspreidde vanochtend het resultaat van het gesprek.

Aan het woord komen drie gemaskerde mannen. Hun echte namen geven ze niet prijs. Een van de mannen spreekt duidelijk met een Vlaams accent onder het pseudoniem "Abu Abdul Rahman al-Belgiqi". Samen met twee andere Nederlandse strijders zegt hij in Idlib te verblijven nadat ze genoeg garanties en bescherming hadden gekregen van lokale rebellen.

Voorbereiding voor een offensief tegen Idlib

"Alle druk is nu op Idlib, alle ogen zijn gevestigd op Idlib. Er is een beetje paniek, een beetje chaos", zegt de Vlaming Abu Abdul Rahman. Idlib is zowat de laatste Syrische grote regio in handen van de rebellen. Het regeringsleger van president Assad zou een groot offensief aan het voorbereiden zijn om de controle over de regio weer te krijgen. Net als in andere operaties rekent Assad op steun van Rusland, Iran en de sjiitische Libanese Hezbollah-militie. Maar volgens de Vlaamse strijder zullen de gevechten in Idlib niet op dezelfde manier aflopen als in Ghouta bij Damascus of Deraa in het zuiden van het land.

"Ik denk niet dat de broeders in Idlib hier hetzelfde scenario als in Ghouta en Deraa gaan doen, zomaar alles opgeven. Waar gaan al die miljoenen mensen naartoe? Er zijn zo veel immigranten, tienduizend ongeveer of ietske (sic) meer, waar gaan zij dan naartoe? Ze zullen tot het uiterste strijden."

"Vroeger bij Al-Nusra en IS, nu onafhankelijk"

De stad en gelijknamige provincie Idlib is de laatste maanden een vertrouwde bestemming geworden voor verslagen rebellen die kiezen om niet te blijven in gebieden veroverd door het regeringsleger. Veel IS-strijders zijn na de val van het kalifaat richting Idlib vertrokken. Of Abu Abdul Rahman deel uitmaakt van deze laatste groep weten we niet. Hij beweert allezins actief te zijn geweest bij IS, maar nu niet meer.

"Nu werk ik als onafhankelijke militair. We gaan met een groep of tien, vijftien,  twintig of dertig broeders naar een grote gewapende groep en bieden ons aan voor eender welke militaire job tegen het Syrische regime", zegt Abu Abdul Rahman Al-Belgiqi. De man noemt HTC (Hay'at Tahrir al-Sham) als een van de groepen waarin hij "jobs" voor uitvoert. HTC is de facto de nieuwe naam die Al-Nusra in Syrië zichzelf gegeven heeft sinds begin vorig jaar.

Tot voor kort werd terreurgroep IS als bedreiging gezien voor de jihadistische groepen in Syrië. Vooral omdat IS afgelopen jaren ook aanvallen voerde tegen hen. Dat voormalige IS-leden, onder wie buitenlandse strijders, nu welkom zijn in Idlib is te danken aan garanties die zij van die lokale jihadistische groeperingen gekregen hebben.

"Ze zullen ons niet verraden of verkopen", zegt Abu Abdul Rahman. "Ze zullen ons met alle middelen beschermen. Ik heb alle vertrouwen in de standvastigheid van onze broeders en dat ze ons niet zomaar zullen verraden."

Bekijk hier het volledige interview:

Meest gelezen