Vrouw van Syrische president Assad wordt behandeld voor borstkanker

De woordvoerder van de Syrische president heeft bekendgemaakt dat er bij Asma al-Assad een vorm van borstkanker is vastgesteld. Daarop is nu een behandeling gestart.

"Mevrouw Asma al-Assad is begonnen met een behandeling van een kwaadaardige tumor in de borst die in een vroeg stadium ontdekt is. De president en zijn team wensen mevrouw Asma een spoedig herstel." Dat staat in een tweet die is uitgestuurd door de staf van Assad. Het is overigens vrij uitzonderlijk dat in de Arabische wereld op een dergelijke open manier over die ziekte wordt gepraat.

Enkele uren later verscheen een nieuwe tweet met daarin een foto van Asma die duidelijk bedoeld is als een geruststellende en strijdvaardige boodschap: "Ik ben een deel van dit volk dat de wereld de afgelopen jaren toonde hoe moeilijkheden overwonnen worden. Mijn standvastigheid groeit vanuit jullie standvastigheid en vastberadenheid", zegt ze.

De vrouw van Assad is geboren en opgegroeid in Londen en heeft zowel de Britse als de Syrische nationaliteit. Ze was zakenbankier in de Britse hoofdstad tot ze in 2000 trouwde met Bashar al-Assad. Die was kort tevoren zijn vader Hafiz al-Assad opgevolgd als president van Syrië.

Waarnemers hadden toen verwacht dat de jonge Assad hervormingen zou doorvoeren in het erg dictatoriale regime van zijn vader, maar die bleven erg beperkt. Toen in 2011 het volksprotest tegen Assad uitbrak, schaarde Asma al-Assad zich in een interview ronduit achter haar echtgenoot. Sinds 2012 staat ze op een lijst van Syrische toplui die internationale sancties opgelegd krijgen.

Asma al-Assad heeft sindsdien geen interviews meer gegeven en is tijdens de burgeroorlog nog nauwelijks in het openbaar verschenen. In 2016 gaf ze wel nog een interview aan een Russische televisiestation en sloot ze uit dat ze in ballingschap zou gaan.

Meest gelezen