VS kondigt nieuwe sancties tegen Rusland aan na aanval met zenuwgif in het Verenigd Koninkrijk

Washington kondigt nieuwe sancties aan tegen Rusland in een reactie op de aanval met zenuwgif op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in het Verenigd Koninkrijk in maart. Het Witte Huis oordeelt finaal dat de regering van de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk is. Moskou ontkent elke betrokkenheid.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Rusland volgens de Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act van 1991, "chemische of biologische wapens heeft gebruikt en zo de internationale wetten schond, of dodelijke chemische en biologische wapens gebruikte tegen zijn eigen burgers".

De sancties zullen rond 22 augustus in voege treden. Tegen dan moet ook het Amerikaanse Congres zijn ingelicht. Welke sancties het Witte Huis precies treft, is niet duidelijk. Bloomberg heeft weet van een beperking op de uitvoer van gevoelige goederen op vlak van veiligheid en technologie.

In een tweede fase kunnen nog sancties volgen, indien Rusland niet ingaat op een reeks eisen. Het zou in dat geval gaan om maatregelen als een verbod voor de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot om nog langer naar de VS te vliegen. De VS zou Rusland dan ook om garanties vragen dat het geen chemische wapens (meer) gebruikt. De Amerikanen zouden ook inspecties eisen die dat moeten bewijzen.

De VS zette in maart al 60 Russische diplomaten het land uit in een reactie op de zenuwgifaanval. Rusland reageerde daarop door evenveel Amerikanen weg te sturen.

Novitsjok

De aanval op Skripal en zijn dochter vond in maart plaats in Salisbury in het Verenigd Koninkrijk. Ze bleken blootgesteld aan novitsjok, een zenuwgif dat vroeger in de Sovjet-Unie werd geproduceerd.

De Britse regering wees Rusland daarom meteen met de vinger, maar dat land heeft altijd elke betrokkenheid ontkend. De organisatie die toeziet op het verbod op chemische wapens bevestigde later dat het wel degelijk om novitsjok ging.

Zowel vader als dochter Skripal overleefde de aanval. Enkele maanden later stierf een Britse vrouw wel nadat ze samen met haar vriend eveneens aan het gif was blootgesteld.

Meest gelezen