Zeldzaam lieveheersbeestje ontdekt in Huizingen

In het provinciedomein van Huizingen is een zeldzame diersoort ontdekt. Natuurpunt stootte er na een studie op het twaalfvleklieveheersbeestje. De kever heeft altijd in ons land verbleven maar deed het de laatste tijd helemaal niet goed.

Op vraag van de provincie deed Natuurpunt onderzoek in het provincie­domein van Huizingen en Hanenbos. Het zijn beide oude kasteelparken en dat brengt heel wat natuur met zich mee. De natuur­organisatie deed er onderzoek naar onder andere dieren, planten en paddenstoelen.

Broedplaatsen

Het twaalfvleklieveheersbeestje is een inheemse soort. Toch is de populatie van het diertje al een tijdlang schrikwekkend klein. De ontdekking is de eerste in Vlaams-Brabant en dus goed nieuws voor de kever.

Naast het lieveheersbeestje werden broedplaatsen van de zwarte specht en de havik ontdekt, die ook zeldzaam zijn. Verder heeft Natuurpunt ook nog de bunzing (een soort marter), hazelworm en bosvleermuis gespot. Het is nog niet zeker of zij zich ook echt gevestigd hebben in het kasteelpark in Huizingen.

Op de goede weg

Natuurpunt hoopt dat ze de lijn van die ontdekkingen kunnen doortrekken naar de rest van de provincie. “Er zijn nog heel wat natuurgebieden met potentieel in Vlaams-Brabant. Als we goede natuurverbindingen maken, kunnen de dieren zich goed verplaatsen en dus ook voortplanten”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Dat is goed voor het twaalfvleklieveheersbeestje en alle biodiversiteit.”

Meest gelezen