Akkoord over verlaging werkdruk Brussels Airlines, stakingsaanzegging ingetrokken

Bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hebben vakbonden en directie een akkoord bereikt over een verlaging van de werkdruk bij de piloten. Om de onderhandelingen over onder meer een loonsverhoging niet te bemoeilijken, zien de vakbonden ook af van verdere stakingsacties tot eind november. 

De onvrede bij de piloten van Brussels Airlines sleept al maanden aan. Midden mei legden ze zelfs twee dagen het werk neer. Meer dan 500 vluchten moesten noodgedwongen worden geschrapt. Voorstellen van de directie werden tot tweemaal toe verworpen door de piloten.

Filip Lemberechts van de liberale vakbond VSOA maakt zich sterk dat aan één van de belangrijkste verzuchtingen van de piloten - de moeilijke balans tussen werk en privé - wordt tegemoetgekomen. "Het gaat om meer dan twintig maatregelen waarvoor de directie zich engageerde. Concreet komt het neer op extra rustdagen en minder zware vliegritmes. De maatregelen zullen vanaf 2019 zichtbaar zijn en progressief uitbreiden."

Over de andere aspecten - tijdelijke bemanningen die meer werken in drukke zomermaanden en minder in wintermaanden en hoger loon - is er nog geen akkoord. Het is de bedoeling dat dit tegen 30 november geregeld wordt.  

Brussels Airlines laat in een reactie weten blij te zijn dat ze na een lange periode van onderhandeling tot een constructief akkoord zijn gekomen. Ze zijn ook vol vertrouwen dat de laatste details binnenkort kunnen worden gefinaliseerd.

Meest gelezen