Videospeler inladen...

Argentijnse Senaat houdt legalisering abortus tegen, op straat in Buenos Aires zijn reacties verdeeld en heftig

In Argentinië heeft de Senaat afgelopen nacht gestemd tegen een legalisering van abortus. Het 'njet' van de Senaat, nadat de Kamer van Volksvertegenwoordigers het licht eerder wél op groen had gezet, is een klap voor de groeiende pro-abortusbeweging. Tienduizenden actievoerders kwamen tijdens het marathondebat in de Senaat op straat in de hoofdstad Buenos Aires.

De Argentijnse Senaat heeft met een kleine meerderheid tegen de legalisering van abortus gestemd. Na een debat dat liefst 16 uur duurde, stemden 38 senatoren tegen, 31 vóór. Er waren 2 onthoudingen. Twee maanden geleden had een nipte meerderheid in de Kamer het licht wél op groen gezet. 

Het debat en de stemming kwamen er onder druk van de vrouwenbeweging en de groeiende pro-abortusbeweging. Al jarenlang proberen zij de legalisering van abortus op de parlementaire agenda te zetten. 

Diepe verdeeldheid

De huidige wetgeving stamt uit 1921 en staat abortus alleen toe als het leven van de moeder in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting.

Volgens het nieuwe voorstel zou de mogelijkheid moeten bestaan om een zwangerschap legaal en kosteloos af te breken tot en met de veertiende week.

Het voorstel leidt tot diepe verdeeldheid. Tijdens het debat en de daaropvolgende stemming, kwamen zowel voor- als tegenstanders van een legalisering op straat. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Tegenstanders waren daartoe opgeroepen door de katholieke kerk. Paus Franciscus, zelf Argentijn, noemde abortus een "wreedheid" die hij vergeleek met nazipraktijken. In de kathedraal van Buenos Aires werd tijdens de het debat en de stemming in de Senaat een eredienst gehouden.  

Onrust in de straten van Buenos Aires

Toen de uitslag van de stemming bekend raakte, weerklonk gejuich bij de tegenstanders van het wetsvoorstel. "Deze stemming bewijst dat Argentinë nog altijd een land is waar familiewaarden belangrijk zijn", reageerde een van hen.

AFP or licensors

Pro-abortusmanifestanten reageerden dan weer erg ontgoocheld. Sommigen gooiden met stenen en flessen en staken afval in brand. De politie reageerde met traangas en voerde verschillende arrestaties uit.

AFP or licensors

Andere actievoerders menen dat de wet vroeg of laat toch nog goedgekeurd zal worden. Ze zullen de strijd niet staken, zeggen ze. "Deze stemming is niet het einde", zegt een van de manifestanten. Een nieuw voorstel kan ten vroegste in de volgende parlementaire legislatuur worden ingediend.

AFP or licensors
AFP or licensors

Cijfers

Volgens burgerrechtenbewegingen worden er in Argentinië jaarlijks ongeveer 500.000 illegale abortussen uitgevoerd, die vaak gepaard gaan met complicaties. Over die cijfers bestaat echter discussie. Officiële statistieken spreken van 245 gevallen van moedersterfte in 2016, waarvan 43 keer als gevolg van een abortus of een miskraam.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International blijkt uit peilingen dat 60 procent van de Argentijnse bevolking voor de legalisering van abortus is.

In Latijns-Amerika is abortus enkel in Uruguay en Cuba niet langer strafbaar.

Videospeler inladen...

Meest gelezen