AFP or licensors

Belgische duikleraar: "Indonesië heeft hulp van buitenaf nodig"

Duikinstructeur Tom Mazur, die op de Gili-eilanden nabij Lombok werkt, klaagt de trage hulpverlening aan na de aardbeving. Hij zamelt zelf geld in om de ergste nood te lenigen.

“Ik ben nog nooit zo bang geweest”, bekent Tom Mazur in "De ochtend" op Radio 1. Hij zat zondag op de eerste verdieping van een gebouw op palen, toen de aarde voor de tweede keer in een week tijd beefde. Mazur woont en werkt in een duikschool op de Gili-eilanden, nabij het Indonesische eiland Lombok. "Meteen brak er totale chaos uit", zegt Mazur.

De hulpverlening verliep allerminst vlot. Niet enkel de toeristen, maar ook de inwoners hadden nood aan transport bij de evacuatie, “maar het duurde dagen voor de overheid boten stuurde”, zegt Mazur. “Als dat sneller was gebeurd, hadden we minder slachtoffers geteld.” Het is volgens de duikleraar een kwestie van geldgebrek, maar ook van onbekwame politici en vriendjespolitiek.

"Stort geld, stuur hulp"

De inwoners slapen intussen op straat of in kleine tentjes. “Ze zijn erg solidair met elkaar, maar er is echt nood aan hulp van buitenaf”, volgens Tom Mazur. Hij doet een oproep aan ons land: “Geef geld aan een ngo, of stuur hulp via het Rode Kruis.” Zelf biedt  hij met alle duikscholen op de eilanden hulp waar het kan, onder meer met een veldhospitaal. "We hebben mensen kunnen redden, maar we hebben er ook verloren." Met een rekeningnummer zamelt Mazur nu ook zelf geld in om zijn gemeenschap te helpen bij de ergste noden en de heropbouw van de huizen.

Het dodental van de aardbeving op Lombok fluctueert. De Indonesische overheid heeft vandaag gezegd dat er meer dan 300 doden zijn gevallen. Het dodental zal nog stijgen, denkt Tom Mazur, want lang niet alle ingestorte gebouwen zijn al onderzocht, en daar kunnen nog veel lichamen onder liggen.

Beluister hier het interview met Tom Mazur in "De ochtend"

Meest gelezen