Boris Johnson noemt wie boerka draagt "brievenbus", en wordt op het matje geroepen 

Nauwelijks een maand na zijn ontslag als minister van Buitenlandse Zaken wordt Boris Johnson op het matje geroepen voor de tuchtcommissie van de Britse Conservatieve Partij. Hij moet verantwoording afleggen voor omstreden uitspraken in zijn krantencolumn.  

Hij had nog niet lang zijn ontslag ingediend als minister van Buitenlandse Zaken of Boris Johnson had al een nieuwe job beet. Of liever: hij nam de draad op bij zijn vroegere werkgever, de conservatieve en eurokritische krant The Daily Telegraph.

Net als vroeger levert hij daar opnieuw een wekelijkse column. Maar Johnson zou Johnson niet zijn als hij niet weer zou provoceren. In zijn laatste column vergeleek hij vrouwen die een boerka dragen met "bankrovers" en "brievenbussen".

Johnson wordt stemmingmakerij tegen moslims verweten om in de gunst te komen van rechtsconservatieve kiezers. Bij de Conservatieve Partij kwamen talloze klachten binnen. Ook andere partijcollega's van Johnson uitten kritiek op zijn woordkeuze. Premier Theresa May sloot zich daarbij aan. "Ik denk dat we omzichtig moeten omgaan met onze gebruikstaal en begrippen", zei ze. 

Johnson zal zich voor zijn omstreden uitspraken moeten verantwoorden voor de tuchtcommissie van de Conservatieve Partij. In het ergste geval riskeert hij uit de fractie te worden gezet, of zelfs uit de partij.

Vorige maand nam Johnson ontslag uit ongenoegen over de brexitplannen van premier May. Johnson, voormalig pleitbezorger van de brexitcampagne, zou ambities hebben voor de functie van premier. Volgens een enquete bij Tory-aanhangers eerder deze maand zou hij favoriet zijn om May op te volgen. 

Meest gelezen