Celdeur gerechtsgebouw Tongeren (voor één keer) wagenwijd open

Vanaf zaterdag kan je in Tongeren naar een bijzondere voorstelling, in het gerechtsgebouw: de TIJDrover. Het is een audiotour met interviews en persoonlijke verhalen van juryleden, rechters en verdachten die ingesproken zijn door onder meer Matteo Simoni, Sien Eggers en Francesca Vanthielen.

We hebben drie routes gemaakt, één van de dader, één van de advocaten en de rechters en één van de volksjury", vertelt tekstschrijfster Jacquline Kerkhof. "Iedereen krijgt een route toegewezen. En zo kom je op plekken waar je normaal gezien nooit komt: op de stoel van de rechter of in de cel in de kelder van het gerechtsgebouw."

De voorstelling draait rond tijd. "De tijd die een proces in beslag neemt, de tijd die juryleden tegen wil en dank in zo'n proces moeten steken. En de tijd die een veroordeelde afgepakt wordt, als hij naar de gevangenis moet. En ook de nabestaanden van slachtoffers hebben tijd nodig om alles te verwerken."

De TIJDrover is een onderdeel van het festival MoMeNT in Tongeren. De voorstellingen vinden plaats van zaterdag 11 augustus tot zondag 19 augustus. Je moet op voorhand reserveren.

Meest gelezen