Videospeler inladen...

Code oranje: "Ergste voorbij", zegt weerman Frank Deboosere 

Hevig onweer is vandaag over het land getrokken. Het KMI waarschuwde vooraf met code oranje. Maar intussen lijkt het ergste voorbij te zijn. "Het onweer trof vooral het oosten van het land", zegt weerman Frank Deboosere in een vragensessie over het onweer.

Het onweer heeft vooral het oosten van het land getroffen. Het kwam ons land binnen via Luxemburg en Luik. Ook Limburg kreeg een behoorlijk deel te verwerken.

"Er is een groot verschil tussen het oosten en het westen van ons land", zegt weerman Frank Deboosere. "In het westen was de kans op onweer veel kleiner, tot onbestaande." Toch kreeg het westen heel wat water te slikken. Menen bijvoorbeeld haalde 20 liter/m². Het centrum van het land is zo goed als aan het onweer ontsnapt.

Wat mogen we nog verwachten?

Kunnen we vandaag dan geen onweer meer verwachten? "Er trekt een kleine depressie van zuid naar noord, dwars door ons land", legt weerman Deboosere uit.

"Nu is het windstil, maar de wind gaat snel terug oppikken. Vooral aan de kust." Deboosere verwacht daar vanavond veel wind: windkracht 7 en felle rukwinden.

Herbekijk hier de VRT NWS live met Frank Deboosere

Meest gelezen