Videospeler inladen...

Droogte in Australië: "Link met klimaatopwarming wordt gelegd, maar er wordt bijzonder weinig mee gedaan"

In Australië is het winter en toch valt er geen regen of sneeuw. Het is er al tijden droog en de overheid en de inwoners in het oosten van Australië maken zich dan ook grote zorgen. "Afgelopen week was ik op een boerderij waar elke dag tien schapen sterven omdat ze zo zwak zijn geworden", zegt correspondent Robert Portier. "De boer daar heeft geen sprietje gras meer op zijn erf en al het water is op." De link met de klimaatopwarming wordt wel gelegd in Australië, maar er wordt bijzonder weinig mee gedaan door de overheid, aldus Portier.

"Er heerst grote droogte in de deelstaat New South Wales, daar woont ongeveer een kwart van de totale bevolking van Australië, en ook meer dan de helft van de staat Queensland heeft onder de droogte te lijden", legt Portier uit. "Daar zijn plekken waar al meer dan vijf jaar droogte heerst. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen neerslag valt, maar er valt te weinig. Al bij al gaat het om een gebied dat zo groot is als twee keer Frankrijk."

"Droogte is helemaal niet nieuw voor Australië, er zijn altijd droogteperiodes, soms jaren na elkaar, waarin er veel te weinig neerslag valt, maar zo erg als nu hebben ze het in New South Wales decennialang niet gezien. Er is amper nog water, daardoor zijn er nu problemen met het drinkwater en ook de landbouw heeft het lastig want er is geen water meer voor de dieren en de gewassen."

Verschillende dieren zijn te zwak om te reageren als de boer hen voedsel brengt

Portier was afgelopen week op een boerderij in  Coonabarabran in New South Wales en daar was de situatie echt dramatisch. "Op die boerderij sterven elke dag tien schapen omdat ze zo zwak zijn geworden door honger en dorst. Toen ik met de boer over het erf reed om de schapen te voeren, bleven verschillende dieren liggen. Ze waren te zwak om te reageren, zelfs toen het voedsel vlak voor hen werd neergelegd. De dieren zijn zo zwak dat de boer ook regelmatig schapen afschiet, simpelweg om ze uit hun lijden te verlossen. En die boer is zeker geen uitzondering. De banken willen ook geen geld meer lenen en het wrede is dat de dieren ook niet meer te verkopen zijn: ze zijn zo verzwakt dat ze niet meer op transport mogen. Die boer overleeft op dit moment alleen dankzij liefdadigheid, maar zodra dat ophoudt, zal hij eerst alle dieren moeten afschieten alvorens de poorten van zijn bedrijf achter zich te sluiten."

In Sydney, waar Portier woont, zijn er nog geen droogtemaatregelen maar daarbuiten absoluut wel. "De strengst mogelijke maatregelen zijn daar van kracht om het waterverbruik te verminderen. Water mag alleen gebruikt worden om te drinken en om kleren te wassen. Zich wassen moet in maximaal drie minuten gebeuren."

De verlossing lijkt ook nog niet meteen nabij. "Het is nu winter, en voor de lente wordt een El Niño verwacht en dat betekent droger weer dan gebruikelijk in Australië."

Huidige regering weinig enthousiast om CO2-uitstoot te beteugelen

De droogte wordt in Australië zeker en vast in verband gebracht met de klimaatopwarming, maar verder wordt er weinig mee gedaan, zegt Portier. "De huidige regering lijkt in ieder geval weinig enthousiast om de uitstoot te beteugelen. Dat ligt misschien aan het feit dat Australië een belangrijke exporteur is van steenkool en ijzererts en daar ook veel geld mee verdient. Maar daar gaat ook veel CO2-uitstoot mee gepaard, al wil Australië die link in eigen land niet te nadrukkelijk leggen."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Meest gelezen