Videospeler inladen...

Theo Francken: “Aan Denemarken gevraagd of zij Ntuyahaga van België willen overnemen”

Er wordt bekeken of de vrijgekomen Rwandese oorlogsmisdader Bernard Ntuyahaga van België overgebracht kan worden naar Denemarken. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in “Terzake”. Na een celstraf van 20 jaar te hebben uitgezeten voor  zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994, heeft de man asiel aangevraagd in België. Maar tegelijk zou hij naar zijn vrouw en dochter willen, die in Denemarken verblijven.

Bij de nabestaanden van de tien Belgische para’s is consternatie ontstaan omdat Bernard Ntuyahaga in ons land asiel heeft aangevraagd. “Ik begrijp de emotionele reacties, zoals die van een weduwe van één van de para’s. Voor nabestaanden moet dit vreselijk zijn om dit te lezen”, reageert staatssecretaris Francken in “Terzake”.

Francken nam het gesprek in “Terzake” te baat om “even de puntjes op de i te zetten” over het dossier. “Waar gaat het over? Die man heeft 20 jaar gekregen door een Belgische onafhankelijke rechter. Hij heeft die straf volledig uitgezeten. Hij is nu vrijgekomen en onmiddellijk overgebracht naar een gesloten centrum voor illegalen. Dat betekent dat hij nog altijd vastzit. Hij is niet op vrije voeten”, benadrukte de staatssecretaris. 

 Als je mijn opinie vraagt, denk ik dat de kans niet groot is dat hij hier asiel zal krijgen.

In dat centrum heeft de man asiel aangevraagd, zoals iedereen die zich op Belgisch grondgebied bevindt dat kan. “Dat dossier zal eerst in alle onafhankelijkheid onderzocht worden door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS,red.). Ik ga daar niet over.”

“Maar als je mijn opinie hierover vraagt, denk ik dat de kans niet groot is dat hij hier asiel zal krijgen, gelet op het feit dat er een duidelijke schending is van het artikel 1F van de Conventie van Genève: hij is een oorlogsmisdadiger.” 

Naar Denemarken?

Tegelijk merkt Francken op dat Ntuyahaga familie heeft in Denemarken en dat hij gevraagd heeft of België hem kan overbrengen naar daar. “We hebben beslist dat hiervoor een Dublin-overname aangevraagd moet worden.” Met andere woorden: er zal aan Denemarken gevraagd worden of zij Ntuyahaga willen overnemen en zijn asielaanvraag willen behandelen.

“Dat proces loopt nog”, zegt Francken. “Als dat lukt, doen we hem naar Denemarken. Zoniet zullen we hier zijn dossier en asielaanvraag behandelen.” Intussen blijft hij de hele tijd opgesloten, verzekert Francken. “En als het njet is, zal hij teruggestuurd worden naar Rwanda, als ik mag van het CGVS, als er geen schending is van het artikel 3. Want het kan zijn dat het CGVS zegt dat hij geen asiel krijgt wegens een schending van het artikel 1, maar hij mag ook niet teruggestuurd worden naar Rwanda en dan wordt het mogelijk zeer problematisch.”

Tot slot benadrukte Francken dat hij er alles aan zal doen wat in zijn macht ligt “om die man niet op vrije voeten te krijgen op het Belgisch grondgebied, maar terug te sturen naar waar hij vandaan komt”.

Bekijk hier het gesprek met Theo Francken uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen