AFP or licensors

VN waarschuwt voor nieuwe escalatie van geweld in Gaza

De VN waarschuwt voor een nieuwe escalatie van geweld in Gaza. Afgelopen nacht vonden daar opnieuw luchtaanvallen plaats tussen het Israëlische leger en Palestijnse gewapende groepen. Aan Palestijnse kant zijn drie doden gevallen: een militant van Hamas en een zwangere vrouw en haar dochter van anderhalf jaar.  

Afgelopen nacht werden er vanuit Gaza tientallen projectielen afgevuurd op naburige Israëlische woonwijken. Het Israëlische leger reageerde daarop met luchtaanvallen, waarbij volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid drie doden zijn gevallen: een militant van Hamas en een zwangere vrouw en haar kind van anderhalf jaar.

Het nieuwe geweld komt er net nu Egypte en de Verenigde Naties een staakt-het-vuren bemiddelen tussen Hamas, dat Gaza controleert, en Israël.

VN-gezant voor het Midden-Oosten Nickolay Mladenov zegt "erg verontrust" te zijn door het geweld. "Onze gezamenlijke inspanningen hebben voorlopig belet dat de situatie op de spits wordt gedreven. Als de huidige toestand niet onmiddellijk wordt beteugeld, kan de situatie snel verslechteren, met verwoestende gevolgen voor alle mensen", waarschuwde hij. 

De laatste maanden is het geweld aan het afscheidingshek tussen Gaza en Israël toegenomen. Bij wekelijkse protesten bij het hek zijn sinds maart meer dan 160 Palestijnse manifestanten gedood door het Israëlische leger.

De Palestijnen eisen een einde van de jarenlange blokkade van Gaza door Israël. Daarnaast betogen ze voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen om naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is.

Meest gelezen