Geplunderde artefacten terug naar Irak dankzij ontcijfering spijkerschrift

Het British Museum in Londen heeft de exacte oorsprong van een collectie 5.000 jaar oude artefacten kunnen bepalen dankzij inscripties in spijkerschrift. De historische stukken, geplunderd uit Irak na de val van Saddam Hoessein,  worden nu teruggeschonken aan het nationaal museum in Bagdad.

In een periode vol chaos na de val van president Saddam Hoessein, ontstond in Irak een industrie waarbij vele monumentale sites werden geplunderd. In de moderne stad Tello viel ook de eeuwenoude Soemerische stad Girsu ten prooi aan illegale handelaars in artefacten. Acht kleine stukken kwamen terecht in Londen waar ze door de politie geconfisqueerd werden omdat de eigenaar niet in het bezit was van officiële documenten. 

De politie had geen aanknopingspunt voor de identificatie van de artefacten en riep de hulp in van het Londense British Museum. Daar konden experts dankzij inscripties in spijkerschrift de oorsprong van de stukken achterhalen. Niet enkel de oude stad Girsu stond vermeld, maar ook de Soemerische koning die de stukken bijna 5.000 jaar geleden liet maken, en zelfs de god waaraan de stukken waren gewijd. (lees verder onder de foto)

Inscripties in spijkerschrift op een van de artefacten uit de collectie

Door een toeval leidde op dat moment een archeoloog van het Britse museum, Sebastian Rey, een team Iraakse archeologen op de originele site in Tello. Zij konden gaten in de muren vaststellen waar de artefacten uitgehaald waren en vonden gebrokken stukken die de plunderaars niet hadden meegenomen.

"Het is een uniek gegeven dat we niet enkel de site kunnen vaststellen, maar ook de exacte plaats waar de artefacten vandaan komen. Dit is een zeer gelukkig resultaat, iets wat al heel lang niet meer is gebeurd, als het ooit al is voorgevallen", vertelt een assistent-bewaker van het museum. Onder de stukken bevinden zich gegraveerde zegelstenen en een kleine marmeren amulet in de vorm van een stier.

Vrijdag zal het museum de acht artefacten in een rode fluwelen doos overhandigen aan de Iraakse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Daarna worden ze gebracht naar het nationale museum in Bagdad, waar ze worden tentoongesteld met andere voorwerpen uit recente opgravingen.   

Meest gelezen