Videospeler inladen...

Vuilniswagens rijden weer uit in Gent, Ivago plant extra ophaling om achterstand in te halen

De staking bij Ivago zit er dan toch op. Het overleg vanochtend verliep bijzonder moeizaam, maar intussen is het eerste afval opnieuw opgehaald. Gent kan stilaan opgelucht (en terug door de neus) ademhalen. Het afvalbedrijf plant onder meer een bijkomende ophaling dit weekend om de achterstand in te halen.

Rond de middag zijn er eerste vuilniswagens van Ivago opnieuw uitgereden. Ze hebben onder meer in het centrum al een hoop afval opgeruimd. Sommige ploegen werken volgens de intercommunale voort tot 22 uur vanavond om zoveel mogelijk afval op te halen. Op Twitter roept Ivago inwoners van Gent ook op om hun afval dat nog niet opgehaald is, toch te laten buiten staan.

Bovendien plant het bedrijf dit weekend een inhaalbeweging dat maandag en dinsdag is blijven buiten staan. "Welke afvalsoorten en waar we dat dan gaan ophalen, delen we later nog mee", klinkt het. De recyclageparken waren vandaag nog niet open, maar zijn vanaf morgen weer geopend.

Videospeler inladen...

Wat was er juist aan de hand?

Maandag legden de afvalophalers van Ivago het werk neer. Volgens het personeel is de werkdruk te hoog, zeker tijdens het zeer warme weer van de afgelopen weken. De afvalophalers vragen om een aangepaste dienstregeling bij hoge temperaturen en ze willen versterking bij inhaalrondes. Gisteren bereikten de directie en de vakbonden een voorakkoord, dat vanmorgen besproken werd. 

Maar die bespreking liep niet van een leien dakje. Eerst weigerde het personeel zelfs naar binnen te gaan. Volgens de vakbonden was het grootste struikelpunt dat er geen vertrouwen is in de directie. "Het personeel geeft een duidelijk signaal dat ze niet akkoord zijn. Het gaat over het wederzijds respect, de houding van de directie naar het personeel. Het is de stem van het volk die telt, zij moeten hun mening durven zeggen. En dat hebben ze gedaan. De vertrouwensbreuk is enorm. We zitten met een immens probleem."

De vertrouwensbreuk is enorm. We zitten met een immens probleem

Vakbonden

Maar iets voor 9 uur gingen de meeste afvalophalers dan toch luisteren naar wat het voorakkoord inhield. Daarna kwam het bericht dat ACOD stopte met staken, maar dat ACV en VSOA zouden verdergaan, waarop de waarnemend burgemeester van Gent, Martine De Regge, het bevel gaf om afvalophalers op te vorderen. Maar dat is nu niet meer nodig, want ACV en VSOA hebben intussen ook aangekondigd dat ze stoppen met staken. De vuilniswagens zijn vandaag opnieuw uitgereden. De berg afval die zich intussen opgestapeld heeft in Gent zal dus verdwijnen.

De vraag blijft wel hoelang de sociale rust zal aanhouden, want de fundamentele problemen over een gebrek aan wederzijds respect zijn niet opgelost. "Binnen 6 maanden staan we hier terug", zegt Peter Wieme van het ACV. "Ik denk dat we ons moeten bezinnen en moeten kijken hoe we het verder aanpakken."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen