Videospeler inladen...

Almaar meer jongeren uit technisch en beroepsonderwijs lopen stage in het buitenland

Vorig academiejaar zijn opnieuw een recordaantal Vlaamse studenten met een Erasmusbeurs naar het buitenland getrokken. In totaal ging het om 5.789 studenten uit het hoger onderwijs die een tijdje in het buitenland studeerden of er stage liepen. Opvallend: bij leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs is het aantal kandidaten op vier jaar tijd meer dan verdubbeld. 

Vlaamse studenten blijven te veel hangen onder hun kerktoren, was jaren geleden een klacht van een Gentse rector. Maar daar blijkt nu verandering in te komen. Almaar meer studenten uit het hoger onderwijs trekken een tijdje naar het buitenland voor hun studie of een stage. Ze zijn nu met bijna 80 procent meer dan 10 jaar geleden, zoals blijkt uit onderstaande tabel. 

Wat zijn de populairste bestemmingen?

Spanje blijft al jaren de favoriete bestemming van Erasmusstudenten uit het hoger onderwijs. Maar opvallend is dat Nederland sterk aan populariteit wint. Het komt voor het eerst binnen in de top-3 en verdringt daar Duitsland dat naar de vijfde plaats zakt. 

(beweeg met je cursor over de kaart)

Ik vind het fantastisch dat almaar meer leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs stage lopen in het buitenland

Vlaams minister van onderwijs, Hilde Crevits

Sinds enkele jaren is het mogelijk voor leerlingen die beroeps- of technisch onderwijs doen om een stage in het buitenland te volgen, vertelt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In 2014 waren er 946 leerlingen die een Erasmusbeurs aanvroegen. Nu zijn het er al 2.305. Meer dan een verdubbeling dus op 4 jaar tijd. 

Top-5

Leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs trekken in de eerste plaats naar het Verenigd Koninkrijk voor hun buitenlandse stage. Maar ook hier zijn Nederland (op plaats 3) en Spanje (op plaats 5) erg gegeerd. 

Meest gelezen